Prima sesiune din acest an a exa­menului de bacalaureat ale cărui rezultate s-au afişat luni a însemnat pentru judeţul Arad, strict statistic, o creştere semnificativă a procentului de promovabilitate. S-au înscris pentru examen 4.208 absolvenţi, însă s-au prezentat efectiv în sălile de examinare pentru a susţine probele 3.937. Dintre cei care s-au prezentat la examen şi au susţinut probele, 2.232 de candidaţi au fost declaraţi promovaţi, obţinând medii de minimum 6,00 sau mai mari, 1976 de candidaţi fiind declaraţi respinşi datorită mediilor obţinute – de 5,99 sau mai mici, alţi nouă fiind eliminaţi din examen pentru încălcări de regulament.
Ca urmare a mediilor afişate, la centrele arădene de examinare au fost depuse un număr de 783 cereri de reevaluare a lucrărilor. Cele mai multe contestaţii au fost formu- late de candidaţii respinşi, aceştia sperând că prin reevaluarea lucrărilor li se va acorda suficient punctaj pentru a îndeplini condiţia minimală a mediei 6 pentru a promova examenul. Sunt însă şi câteva cazuri în care candidaţi declaraţi promovaţi contestă rezultatele în speranţa că vor obţine la reevaluare medii superioare. Cele mai multe contestaţii au fost depuse la Limba română – 330, şi la matematică – 165.
Numărul contestaţiilor depuse în judeţul Arad reprezintă 19,88% din totalul participanţilor la bacalaureat şi 39,62% din numărul celor declaraţi respinşi.
Prin urmare, rezultatele finale ale reevaluării lucrărilor pentru care s-au depus contestaţii se vor afişa la centrele de examinare vineri, 12 iulie.

Recomandările redacției