La începutul acestei săptămâni, în prezenţa chestorului de poliţie Bondar Marin, şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, a avut loc activitatea de evaluare pe anul 2019, în cadrul căreia au fost prezentate principalele rezultate înregistrate la nivelul județului Arad.

În ceea ce privește traficul de călători şi de mijloace de transport, în cursul anului 2019, prin punctele de frontieră de pe raza judeţului Arad au tranzitat frontiera peste 9.800.000 persoane și 3.800.000 mijloace de transport.

Cele mai tranzitate au fost P.T.F. Nădlac II cu aproximativ 7.510.000 de persoane şi P.T.F. Nădlac I cu peste 1.290.000 de persoane.

Migrația ilegală

În anul 2019, poliţiştii de frontieră arădeni au depistat 370 de persoane implicate în migraţia ilegală, cercetate pentru tentativă de trecere şi trecere frauduloasă a frontierei de stat, acestea fiind descoperite atât la frontiera verde, cât și în punctele de trecere a frontierei. Totodată, au fost identificate şi 36 persoane, cercetate pentru infracţiunea de trafic de migranţi (călăuzire).

Din punct de vedere al naționalităților, se remarcă numărul mare al cetățenilor Irak depistați la frontiera verde, precum și faptul că peste 85% din migranți provin din statele generatoare de migranți din Orientul Mijlociu și Apropiat (Irak, Iran, India,Turcia, Afganistan, Siria, Palestina, Pakistan).

Din punct de vedere al locului depistării, cele mai multe cazuri s-au înregistrat în zonele de competenţă ale S.P.F. Nădlac, S.P.F. Vărşand și S.P.F. Curtici.

Pentru anul 2019 se remarcă creșterea numărului de cazuri în care migranții au încercat să treacă ilegal frontiera prin punctele de frontieră, organizați în grupuri mari, eterogene din punct de vedere al naționalității.

Moduri de operare la „zona verde”: deplasarea cu mijloace de transport în comun sau taxi până în apropierea unor localităţi din proximitatea frontierei, iar de acolo pe jos peste câmp spre frontiera cu Ungaria, în general pe timp de noapte, folosind vegetaţia înaltă din zona de frontieră; deplasarea spre frontieră cu autoturismele călăuzelor sau transportatorilor.

Moduri de operare în P.T.F.-uri: ascunse în automarfare sau în microbuze, în spatele bagajelor/ în locuri special amenajate; ascunse sub/în bagaje, în autoturisme sau în tren prezentarea la controlul de frontieră de documente false/falsificate sau aparţinând altor persoane.

În data de 06.03.2019, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II – Csanadpalota, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră pe sensul de ieşire din ţară, un cetăţean turc, la volanul unui automarfar, format din cap tractor Renault şi semiremorca Schmitz, ambele înmatriculate în România. Şoferul transporta, conform documentelor de însoţire, vopsea, cu destinaţia Germania. Cu ocazia controlului de frontieră au fost descoperiţi, în interiorul remorcii autovehiculului, 34 de migranţi.

A fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de migranţi, respectiv tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat. La finalizarea cercetărilor cei 34 de migranţi au fost predaţi structurilor Inspectoratului General pentru Imigrări.

Traficul cu produse din tutun

Traficului ilicit cu produse din tutun s-a manifestat atât pe sensul de intrare cât și pe sensul de ieșire din/în ţară. În anul 2019 la nivelul județului Arad au fost confiscate 493.119 pachete ţigări (9862380 ţigarete) şi 9,89 kg tutun.

În data de 24.09.2019, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II – Csanadpalota s-a prezentat pentru a intra în țară un cetăţean român, conducând ansamblul rutier format din cap tractor marca DAF şi semiremorca marca KRONE, ambele înmatriculate în România. Conform documentelor de însoţire a mărfii, automarfarul transporta 26 de paleţi cu ambalaje pentru piese auto. Cu ocazia controlului de frontieră au fost descoperite, ascunse în semiremorca ansamblului rutier, cantitatea de 440.000 pachete de ţigări netimbrate, marca Marlboro. Cantitatea de ţigări, în valoare de 5.000.000 lei, a fost ridicată în vederea confiscării, iar în cauză s-au întocmit acte de urmărire penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.

Traficul internaţional cu autovehicule furate

Un alt domeniu al infracţionalităţii transfrontaliere îl reprezintă traficul internaţional cu autovehicule furate. În anul 2019, au fost descoperite în punctele de frontieră de pe raza judeţului Arad un număr de 57 autovehicule, semnalate ca fiind furate sau căutate de autorităţi, care au fost indisponibilizate până la finalizarea cercetărilor. Din documentarea asupra cazuisticii înregistrate, au rezultat următoarele concluzii:  ca state de provenienţă predomină Italia, Germania, Franţa, dar s-au înregistrat şi cazuri din Marea Britanie, Belgia, Olanda, Polonia, Suedia, Norvegia, Slovacia, Austria şi Portugalia; tipuri de autoturisme: autoturisme de lux, în special S.U.V.-uri; cetăţenia transportatorilor: în mare parte sunt cetățeni români, urmați de ucraineni, moldoveni, maghiari și polonezi.

În data de 25.06.2019, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II – Csanadpalota, s-a prezentat pe sensul de ieşire din ţară un cetăţean bulgar, transportând pe platformă, un autoturism marca Mercedes, înmatriculat în Germania.

La controlul de frontieră, cetăţeanul român a prezentat certificatul de înmatriculare pentru autoturismul în cauză. În urma verificărilor efectuate de poliţiştii de frontieră, s-a constatat că mijlocul de transport figurează ca „bun pentru confiscare“, alertă introdusă de autorităţile din Italia în luna februarie 2019.  Autoturismul a fost evaluat la suma de 472.000 RON (aproximativ 98 000 Euro).

 

Recomandările redacției