bodrogAproximativ 10.000 de credincioşi din vestul ţării, dar şi din străinătate, au participat, miercuri şi joi, la slujbele speciale oficiate cu prilejul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, la Mănăstirea Hodoş-Bodrog şi la Mănăstirea „Simeon Stâlpnicul” din cartierul Gai.
De asemenea, un mare pelerinaj au făcut şi credincioşii catolici la Mănăstirea Radna în cinstea Solemnităţii ridicării la cer a Sfintei Fecioare Maria.
Ca în fiecare an, cel mai mare număr de pelerini s-a înregistrat la Mănăstirea Hodoş- Bodrog, care şi-a sărbătorit hramul.
Pelerinii au început să sosească la lăcaşurile de cult miercuri după-amiaza şi marea majoritate au rămas peste noapte, fie în curtea mănăstirilor, fie în pensiuni sau la diferite persoane care le-au oferit găzduire.
Drumul Crucii, cinstirea Maicii Domnului
La Mănăstirea Hodoş-Bodrog, pe­lerinii au refăcut, miercuri seara, conform tradiţiei, Drumul Crucii, după modelul Patriarhiei Ortodoxe de la Ierusalim, după care au participat toată noaptea la slujbe.
IPS Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului a arătat, în cuvântul de învăţătură rostit la slujba Vecerniei, cât de important este Drumul Crucii şi de ce e bine ca fiecare pelerin să îl parcurgă cel puţin odată pe an.
„Drumul Crucii este o tradiţie mai veche a acestei sfinte mănăstiri. Preoţii, împreună cu pelerinii, merg pe Drumul Crucii de două ori pe an. O dată în Vinerea Mare, refăcând drumul lui Iisus Hristos pe Golgota, şi a doua oară, în ziua Adormirii Maicii Domnului, care a fost părtaşă la suferinţele Mântuitorului când a fost răstignit. Aşa cum părinţii trăiesc toate încercările prin care trec copiii lor, Maica Domnului ne-a dat un expemplu suprem de suferinţă în momentul în care şi-a văzut Fiul răstignit pe cruce. Se spune că Fecioara Maria a mai trăit zece ani în preajma Crucii pe care a fost răstignit Hristos, după care a trecut la cele veşnice”, a spus IPS Timotei.
Procesiunea Drumul Crucii de la Mănăstirea Hodoş-Bodrog durează aproximativ trei ore, iar credincioşii parcurg acest traseu lung de aproximativ 4 kilometri, alături de preoţi, rugându-se împreună cu aceştia.
Joi, IPS Timotei Seviciu a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în paraclisul de vară al Mănăstirii Hodoş-Bodrog.
Sute de pelerini şi în Gai
De asemenea, sute de credincioşi au ales să participe la slujbele oficiate la Mănăstirea „Simenon Stâlpnicul”, din Cartierul Gai, unde s-au rugat, toată noaptea de miercuri spre joi, pentru sănătate, pentru familie şi pentru spor în toate.
„Am venit, ca în fiecare an, la sfânta mănăstire unde ne găsim li­niştea şi ne încărcăm cu energie pozitivă. Mulţumim bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să fim aici să ne ru­găm şi Maicii Domnului îi mulţumim pentru tot binele pe care l-a trimis asupra noastră”, a spus Maria Mircică, o credincioasă din judeţul Timiş. Unii dintre pelerini au venit de la sute de kilometri distanţă, însă au susţinut că niciun sarcificiu nu e prea mare pentru că Dumnezeu şi Sfânta Fecioară Maria le ascultă, întotdeauna, rugăciunile.
Pelerini catolici la Radna
Şi Basilica Maria Radna a devenit neîncăpătoare, miercuri şi joi, pentru su­tele de credincioşi catolici din Vestul Ţării care au făcut un pelerinaj în cins­tea Solemnităţii ridicării la cer a Sfintei Fecioare Maria. Aceştia au putut parti­cipa la slujbele oficiate în limbile ro­mână, ma­ghiară, germană, croată şi poloneză şi au mers pe Calea Crucii, în spatele mănăstirii.
Următoarele pelerinaje mari la mă­năstirile din judeţ vor avea loc în 8 septembrie, când credincioşii vor sărbători Naşterea Maicii Domnului.
(Ş.M.)

Recomandările redacției