Arad – Capitală Culturală Europeană 2021: O placă comemorativă deosebită

0
439

placaVizitând deunăzi orașul Pecs, în momentele fără program oficial, m-am plimbat fără țel precis, pe străzile pline de farmec. Apoi, conform obiceiului, am început  să compar străzile, casele, palatele din Aradul meu, cu urbanismul orașului vizitat. Mă bucur să descopăr lucruri interesante, pe care să le aduc acasă, fixate în memoria aparatului fotografic. Astfel, am descoperit pe fațada unei case o placă comemorativă ce mi-a atras atenția. O placă de marmură ce amintea oamenilor, în vreme comunistă, un eveniment deosebit, 100 de ani de când aveau telefon. Se amintește de un eveniment, astăzi banal, atunci o realizare colosală, în oraș s-a inaugurat prima centrală telefonică în 1885.  În traducere, iată ce se scrie :

„În această casă a fost dată în folosință la 1 octombrie 1885 prima centrală telefonică a orașului Pecs.  KOHARITS N.JANOS

Funcționar la banca de economii și

           VECSEI  ISTVAN

             șef la poștă.

Direcțiunea Poștei Pecs 1985”

O asemenea placă lipsește din Arad, doar și noi avem poștă.

Cu această ocazie, Pro Urbe propune Primăriei colaborare, să putem marca evenimente, locații și personalități din istoria atât de bogată a orașului Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.