Scriitoarea Coleta de Sabata, fost rector al Universității Politehnica din Timișoara a încetat din viață la vârsta de 86 de ani.

Universitatea Politehnica Timișoara anunță cu durere, încetarea din viață, azi, 16 octombrie 2021, a prof. emerit dr. ing. Coleta DE SABATA, personalitate polivalentă, om de știință și cultură, excepțională scriitoare, promotoare cu pasiune a instituției și a valorilor sale, fost rector al UPT în perioada 1981 – 1989, precum și membru de onoare al Fundației Politehnica”, se arată într-un comunicat de presă.

Coleta de Sabata s-a născut pe 5 ianuarie 1935 la Arad. În anul 1952 a absolvit Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” din Arad, iar în 1957 Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic Timișoara. În anul 1966 a obținut titlul de doctor inginer la Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iași. Din anul 1971 a fost membru al Societății Europene de Fizică, iar apoi a devenit cadru didactic la Institutul Politehnic Timișoara, urcând toate treptele didactice. În anul 1981 a devenit Rector al Institutului Politehnic Timișoara, funcție pe care a deținut-o pe durata a două mandate, până în noiembrie 1989. A fost singura femeie rector a UPT.

Din anul 1990 a fost profesor consultant și conducător de doctorat în domeniul energiei solare, rezultatele obținute fiind publicate atât în cărți cât și în reviste de profil, precum ”Thermal Science Journal.” Totodată, a condus în calitate de director de programe circa 50 de contracte de cercetare.

După anul 1989 s-a dedicat tot mai mult activității literare, scriind atât beletristică, cât și lucrări de prezentare a unor personalități și realizări tehnice din Banat.

A publicat o seamă de lucrări cu caracter monografic și istoric, precum și un număr important de cărți de literatură și cultură.

Recomandările redacției