dacian paginu0103

Aniversarea naşterii la 15 ianuarie a lui Mihai Eminescu, poetul nostru naţional şi unul dintre cei mai valoroşi poeţi ai lumii, a fost marcată prin diferite evenimente omagiale organizate în toată ţara. Un astfel de eveniment a fost organizat în mediul virtual, în internet, de scriitoarea, publicista şi politiciana Gabriela Firea, pe una din paginile sale din reţeaua socială Facebook. „«Ce-ți doresc eu ție» – concurs de poezie! Ne mai despart doar câteva zile de aniversarea a 165 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, așa că vă provoc, din postura de membră a Uniunii Scriitorilor, la un concurs inedit de poezii dedicate Poetului Nepereche al românității sau inspirate de acesta. Postați așadar creațiile voastre originale sub formă de comentarii la acest anunț, iar cele mai reușite vor fi premiate de un juriu din care voi face parte alături de scriitoarea Lucia Verona și președintele filialei Bucureşti-Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor din România, Horia Gârbea. Vom ține cont în evaluare atât de valoarea artistică a poeziilor, cât și de aprecierea de care acestea s-au bucurat în rândul publicului (sub formă de likeuri și shareuri).”, anunţa Gabriela Firea în 9 ianuarie pe pagina sa de Facebook.

Încrezător în forţa-i poetică exersată de mic copil, Dacian Don a îndrăznit, a postat o poezie, iar cei trei scriitori-juraţi l-au declarat câştigător. Pe 15 ianuarie, chiar de ziua aniversară a geniului suprem al limbii române, Gabriela Firea anunţa pe amintita pagină: „În urma deliberării juriului, din care am făcut parte alături de scriitorii Lucia Verona și Horia Gârbea, laureații micului concurs de poezie pe care l-am organizat sunt: locul 1 – Dacian Don din Arad, pentru poezia „A șasea”, locul 2 – Ducu Theo din București, pentru poezia „Pentru Eminescu”, și Matilda Georgescu din București, pentru poezia „Contrast”, locul 3 – Dana Ciobanu din Drobeta Tr. Severin, pentru poezia „Psalm lui Eminescu”, și Nicoleta Florea din Drobeta Tr. Severin”.

Din motive strict tehnice, premierea va avea loc la Bucureşti, peste două săptămâni.

Iată şi poezia câştigătoare a laureatului Dacian Don:

A șasea

Sub acest început de

teamă de aer

te respir Eminescule…

… pune-mi Pacea la loc

și nu uita, din când în când,

să-mi amintești,

în cea de-a șasea Scrisoare,

să o redistribui

românilor.

Redactor la „Glasul Aradului”, Dacian Don a crescut toată viaţa în poezie şi întru poezie, tatăl său, Petre Don, fiind poet la rându-i. Iată că talentul se continuă din tată-n fiu chiar dacă nu se moşteneşte, iar vocaţia se perpetuează chiar dacă nu-i obligatoriu genetică.

Premiul acesta poate fi surprinzător pentru cei care nu-l cunosc pe Dacian Don. Pentru cei ce-l ştiu cât de cât bine, întâmplarea nu-i decât o stare de normalitate. Cum subsemnatul în ştie pe Dacian cam de când avea vreo trei-patru ani (cam de când durează prietenia cu părintele său), premiul acesta nu-i decât o confirmare-n plus a unei vechi credinţe în talentul, valoarea şi vocaţia fiului prietenului meu, prieten al meu la rându-i.

Ave, Dacian, şi să nu-ţi uiţi niciodată gândul copil de când erai copil, gând pe care ţi l-a luat cu împrumut tatăl tău: „Păsări cu aterizare precisă…”. Aveai şase, şapte sau opt ani atunci când l-ai scris? Uite că ţi se-mplinesc semnele: poemele-s păsări şi concursurile-s locuri de aterizări. Învaţă-te de-acum să zbori prelung şi să aterizezi precis în tine însuţi şi-n sufletele celor însetaţi de poezie!

Recomandările redacției