hellFestivităţile de înmânare a premiilor acordate de Comitetul Nobel au avut avut loc, ieri, la Stockholm şi Oslo. Dacă la Oslo s-a înmânat Premiul Nobel pentru Pace, la Stock­holm au avut  loc festivităţile de premiere pentru celelalte do­menii, chimie, fizică, medicină sau fiziologie, științe economice și lite­ratură. Ambele ceremonii s-au desfășurat în prezența familiilor regale din Norvegia şi Suedia.
Printre cei premiaţi s-a aflat şi cercetătorul Stefan W. Hell, născut la Sântana, care alături de doi colegi, Eric Betzig şi William E. Moerner, a contribuit la „dezvoltarea microscopiei cu fluorescenţă de super-rezoluţie”.
Stefan W. Hell s-a născut pe 23 decembrie 1962 la Sântana, fiind unul dintre directorii Institului Max Planck de Chimie Biofizică, din Gottingen, Germania, unde conduce departamentul de NanoBiofotonică şi director al Centrului german pentru cercetari contra cancerului din Heidelberg.
Profesorul Stefan W. Hell şi-a petrecut copilăria la Sântana, unde a urmat cursurile generale, după care s-a mutat cu părinţii la Timişoara şi apoi, în 1978 a plecat împreună cu aceştia în Germania. În 2012 a devenit membru de onoare al Academiei Române. De asemenea, trebuie spus că face parte din galeria personalităţilor ştiinţifice care au primit de-a lungul anilor titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
De altfel, conform site-ului universităţii, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG spunea despre el în 2012, când i s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa, că este o mare personalitate a Europei şi că are toate şansele să obţină un premiu Nobel.
Ceremonia de acordare a premiilor Nobel are loc în fiecare an pe 10 decembrie, pentru a comemora moartea lui Alfred Nobel.
Laureaţii primesc câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 880.000 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie.

Recomandările redacției