Arădencele cu trei copii pot ieși mai repede la pensie

1
585

Pentru e beneficia de reducerea vârstei de pensionare este nevoie ca femeile să fi realizat stagiul minim de cotizare și să crească copiii până la vârsta de 16 ani.

Mamele cu trei copii pot ieși, astfel, mai repede la pensie. Pensiile oferite de sistemul public din România se vor stabili pe baza unei noi legi din 2021. Actul, publicat în Monitorul Oficial, introduce și o reducere a vârstei de pensionare a femeilor care au trei sau mai mulți copii.

Printre multe alte schimbări privind pensiile din sistemul public, legea nouă va da posibilitatea mamelor cu mai mulți copii să iasă mai repede la pensie. Concret, la cererea acestora, mamele cu trei copii vor putea ieși la pensie cu doi ani mai devreme pentru fiecare copil. Astfel, aceste mame vor putea ieși la pensie cu șase ani mai devreme decât în mod normal.

 „Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază la cerere de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare prevăzută”, prevede, mai exact, legea.

Reducerea aceasta nu se va putea cumula cu nicio altă reducere a vârstei de pensionare prevăzută de noua Lege a pensiilor.

Pentru a putea beneficia de această reducere a vârstei de pensionare, mamele cu peste trei copii vor trebui să se implice activ în creșterea copiilor până când aceștia împlinesc vârsta de 16 ani și să îndeplinească și condiția stagiului minim de cotizare, potrivit avocat net.

Potrivit documentului, vârsta standard de pensionare pentru femei va fi de 63 de ani (din 2030, până atunci limita fiind atinsă treptat – anul acesta, de exemplu, e de 61 de ani), iar stagiul minim de cotizare de 15 ani.

Așadar o mamă cu trei copii va putea ieși la pensie mai devreme cu șase ani, dar doar după ce a cotizat activ la sistemul de pensii timp de cel puțin nouă ani, adică stagiul minim de cotizare de 15 ani din care se scade perioada de șase ani în care mama s-a aflat în concediul de creștere a copilului.

 

 

1 COMENTARIU

  1. Inainte de a lansa stiri false sau incomplete, va recomand sa va informati la Casa de Pensii.
    Intrarea in vigoare a Legii nr.127/2019 este amanata pentru data de 01.09.2023, prin OUG nr.8/2021, asa ca aradencele dvs mai au de asteptat.
    Si ramane de vazut daca va mai intra vreodata in vigoare aceasta prevedere..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.