Arădencele sunt cele mai indiferente din ţară când vine vorba de sănătatea lor

1
290

vaginSocietatea Română de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie a susținut în perioada 10 februarie – 10 martie 2014 campania naţională de informare şi educație medicală privind sănătatea femeii: Zilele V – Protejează-ți feminitatea! În cadrul campaniei femeile din 16 oraşe au beneficiat, pe lângă informare, şi de un consult ginecologic gratuit pentru depistarea infecțiilor vaginale.
Consultaţiile s-au desfăşurat în 32 de clinici din 16 oraşe, printre care şi Arad. Astfel, au fost efectuate aproximativ 3500 de consultaţii, cele mai multe în Oradea, Iaşi, Timişoara şi Constanţa. Dintre acestea, aproximativ 60% au fost diagnosticate cu infecţii vaginale. Din totalul celor 16 oraşe Aradul stă cel mai prost atât în ceea ce priveşte numărul de programări, dar mai ales al numărului de consultaţii. Au fost efectuate un total de 4349 programări, cele mai multe fiind efectuate în Iaşi (760), urmat de Constanţa (729) şi Oradea (623). La noi s-au programat doar 57 de femei.
Din totalul de 4349 programări, au fost efectuate 3405 consultaţii. Cele mai multe consultaţii au fost efectuate în Oradea (675), Iaşi (563), urmat de Timişoara (311). Din cele 57 de femei programate la Arad, doar două s-au prezentat la consultaţie, oraşul nostru deţinând şi la acest capitol ultima poziţie.
„Mai avem de lucrat până când femeile vor înţelege importanța consultului medical și riscurile automedicației. Consultația ginecologică de rutină, însoțită de cele mai multe ori de o ecografie transvaginală, este recomandată cel puțin de două ori pe an la persoanele active sexual și o dată pe an la femeile aflate la menopauză. Această primă ediţie a campaniei naţionale Zilele V ne-a arătat ca sunt în continuare multe femei cu infecţii vaginale care nu se prezintă la medicul ginecolog. Deşi româncele au evoluat mult la acest capitol, numărul celor diagnosticate cu o infecţie vaginală rămâne destul de mare”, ne-a declarat dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății Române de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie.
Risc de infertilitate
Vaginitele sunt infecţii vaginale asociate cu un agent patogen străin și se împart în micotice, bacteriene, mixte și infecții cu transmitere sexuală. Dintre acestea, un procent important (24,6 %) îl reprezintă infecțiile mixte. Infecțiile vaginale lăsate netratate sau automedicația cresc vulnerabilitatea la infecții și cervicită (termen care include toate inflamațiile colului uterin), pot duce la infertilitate și aduc şi un disconfort zilnic, persistent.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.