Arădencele victime ale violenței domestice vor avea refugiu și protecție garantată începând de luna aceasta. Săptămânal, mame, soții sau tinere necăsătorite sunt abuzate fizic, verbal și psihologic, iar unele ajung în situații critice. Nu nu numai că trebuie negreșit să sesizeze autoritățile în situații de abuz, ci, de acum înainte pot beneficia de siguranță și suport, în prima locuință protejată pentru victimele violenței domestice, înființată în Arad, de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.

În 2019, DGASPC a avut în evidență 192 de cazuri de violență domestică și s-au asigurat servicii de monitorizare, consiliere psihologică și juridică în 171 de cazuri. Mai multe arădence au fost cazate atunci într-un centru.

Femeile victime ale abuzurilor în familie vor putea fi cazate pentru o perioadă de un an în acest adăpost, unde vor primi sprijin moral și material, dar vor avea și garanția că sunt în siguranță, ferite de interacțiunea cu cei care le-au agresat. Potrivit reprezentanților DGASPC Arad, instituția pune la dispoziția victimelor locuința protejată „Mara“, adăpost în care acestea pot primi cazare, masă, consiliere psihologică și alte servicii care să le ajute să treacă peste traumă. Locuința protejată este realizată în cadrul proiectului „Venus – Împreună pentru o viaţă în siguranţă!”, derulat la nivel național și prin intermediul căruia s-au realizat 42 de astfel de locuințe, în fiecare județ. Acesta este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020.

Autoritățile remarcă escaladarea violenței domestice

Detalii legate despre serviciile și beneficiile acestui proiect important au fost prezentate în cadrul unei conferințe, la Consiliul Județean, în subordinea căruia este și DGASPC.

„Deschiderea acestor locuințe în luna martie nu este deloc întâmplătoare, știm cu toții că martie este o lună specială,  dedicată femeilor.  Acum, mai mult ca oricând, mesajul nostru este că încurajăm femeile să ia atitudine, să se opună oricăror violențe asupra lor sau a copiilor și să ceară ajutor.  Noi suntem aici pentru a le oferi sprijinul și consilierea de care au nevoie în astfel de situații. Femeile, victime ale violenței domestice trebuie să știe că, de acum, nu sunt singure!, susține Erika Stark, director general DGASPC Arad.

Președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca a subliniat realizările Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Arad, care este printre primele din țară ca rezultate și modalitate de lucru. „Într-o întâlnire cu doamna Violeta Alexandru, ministrul Muncii, dumneaei a afirmat că «M-aș bucura dacă sistemul social ar fi peste tot în țară ca la Arad», semn că activitatea DGASPC Arad este foarte apreciată. Noi am făcut eforturi locale însemnate ca acest sistem să funcționeze foarte bine, inclusiv prin sprijinirea persoanelor vulnerabile. Se observă o escaladare a violenței domestice, iar datoria noastră este de a proteja persoanele vulnerabile. Prin implementarea acestui proiect, aceste persoane primesc sprijin din partea noastră”, a spus Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Suport îndelungat pentru depășirea situației

Arădencele care se simt în pericol trebuie să știe că există și un număr de telefon gratuit, disponibil non – stop. Orice femeie care se află într-o asemenea situație  poate să sune la numărul de telefon 0-800- 500- 333 (n.r linie gratuită de urgență, disponibilă 24h/24h) și va primi toate informaţiile cu privire la modul în care poate accesa aceste servicii, atât cele de consiliere cât şi cele de găzduire.

Locuința protejată înființată în cadrul proiectului Venus oferă posibilitatea de a caza simultan cel puțin șase femei, victime ale violenței. „Acestea pot rămâne maximum un an în această locuință cu posibilitatea prelungirii, în cazuri excepționale. Victimele vor beneficia de masă și obiecte de igienă personală pe toată durata șederii dar și de asistenţă psihologică şi dezvoltare personală pentru a depăşi situaţiile de criză, precum și de consiliere vocaţională, formare profesională şi inserţie social“, precizează Erika Stark.

Primăriile trebuie să se implice mai mult

Mai mult, tot pentru a veni în sprijinul femeilor abuzate, DGASPC Arad a încheiat parteneriate cu Poliția și primăriile din județ, astfel încât aceste instituții să poată îndruma victimele violenței domestice către locuința protejată Mara. Aceasta are o capacitate de șase victime pe an, în prezent fiind înregistrate patru victime.

Conducerea DGASPC Arad a subliniat că este nevoie ca și edilii și reprezentanții primăriilor din județ să trateze cu mai multă seriozitate fenomenul violenței domestice și să intervină urgent atunci când identifică cazuri de acest gen. DGASPC Arad a demarat la nivel local implementarea în vederea asigurării funcționării serviciilor sociale destinate victimelor violenței domestice care necesită separarea de agresor și sprijin pentru tranziția la o viață independentă.

Proiectul prevede și crearea și dezvoltarea unui grup de suport pentru victimele violenței domestice cu o capacitate de 14 victime/an și furnizarea de servicii de consiliere vocațională pentru 34 de victime/an.

În total, pentru locuința Mara și intreg proiectul, fondurile totale s-au ridicat la peste 1,137 milioane de lei, cu o cofinanțare a Consiliului Județean.

De menționat că, în afara locuinței Mara, în cadrul DGASPC Arad mai există și Centrul de Criză, destinat copiilor, mamelor cu copii şi persoanelor adulte care se confruntă cu o situaţie de criză temporară, pentru care este necesară intervenţie în regim de urgenţă.

Recomandările redacției