Arădeni pregătiţi-vă de scumpiri: preţurile gazelor naturale ar putea ajunge la niveluri record în iarnă

0
608

Preţurile gazelor naturale ar putea ajunge la niveluri record în această iarnă, în condiţiile în care temperaturile ridicate din emisfera nordică duc la scăderea stocurilor pe pieţele cheie, potrivit Ziarului Financiar.

Astfel, preţurile gazelor naturale din  nord-vestul Europei, au crescut cu 80% în ultimele trei luni, până la maxime istorice, în timp ce gazul natural lichefiat (LNG) din Asia este la cel mai mare nivel din ultimii opt ani, arată datele Reuters.

Comercianţii susțin că preţurile medii din iarnă vor depăşi vârfurile de anul trecut, când îngheţul din nordul Asiei a trimis LNG în creştere cu peste 200%.

„Nivelurile din depozite sunt destul de scăzute în multe locuri, întrucât o vară fierbinte înseamnă că nu există prea multe şanse de a creşte stocurile, deci acest lucru ar putea deveni o problemă la iarnă, mai ales dacă vor fi din nou temperaturi scăzute”, a declarat un comerciant din Singapore. .

Pentru comparaţie, preţurile de livrare în decembrie anul trecut a fost în medie de aproximativ 11,50 dolari pe mmBtu, iar în ianuarie s-au apropiat de aproximativ 17 dolari pe mmBtu.

Preţurile europene ale gazelor naturale au crescut  cu 32% în ultima lună la niveluri maxime, alimentate de întreruperile de mentenanţă de vară din Norvegia, aprovizionarea scăzută a cu LNG, preţurile ridicate ale carbonului şi inventarele scăzute.

Depozitarea europene de gaze sunt în prezent pline în proporţie de 50% până la 60%, comparativ cu 80% vara trecută, spun analiştii.

„Există un risc real ca Europa să intre în sezonul de iarnă cu stocuri reduse, influenţând preţurile”, au declarat analiştii  într-o notă recentă.

Așadar, Gazprom a renunţat să rezerve capacităţi suplimentare de tranzit a gazelor pentru a satisface cererea, situaţie care sporeşte riscurile de creştere a preţurilor în Europa, au adăugat analiştii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.