Arădenii au cerut ANRSC să găsească soluţii pentru a nu mai fi obligaţi să plătească apa rece la preţ de apă caldă

1
268

ULALA primaDupă cum vă informam în numărul de vineri al ziarului nostru, Uniunea Locală a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) a organizat, cu sprijinul Consiliului Judeţean, o întâlnire a reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari din municipiu cu mai marii Autorităţii Naţionale de reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC). La dezbatere au participat Doru Ciocan, preşedintele ANRSC, directorul Iulian Băndoiu, deputatul Claudia Boghicevici, Flavius Ghender, reprezentantul Cabinetului Parlamentar al deputatului Flavius Măduţa, reprezentanţi ai CET Hidrocarburi, ai Companiei de Apă, ai Consiliului Judeţean, Dorina Lupşe, preşedintele ULALA, Vasile Arion, prim-vicepreşedintele ULALA, şi zeci de preşedinţi de asociaţii.
Printre problemele ridicate de arădeni a fost şi cea cu privire la repartizarea costurilor pentru apa caldă consumată într-un bloc, în condiţiile în care există diferenţe între consumul înregistrat de contorul blocului şi suma contoarelor din apartamente. De asemenea, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au cerut ANRSC să găsească soluţii, pentru ca locatarii să nu mai fie nevoiţi să plătească apa rece la preţ de apă caldă. Asta, în condiţiile în care persoanele care locuiesc la etajele superioare ale blocurilor trebuie să aştepte minute în şir după ce au deschis robinetul pentru ca apa să se încălzească. „Ca urmare a modului în care sunt repartizate costurile la apă caldă apare o problemă, şi anume se ajunge să se plătească un preţ mai mare decât cel oficial. Va putea face ANRSC-ul o reglementare în acest sens?”, a întrebat Vasile Arion. La rândul său, preşedintele unei asociaţii de proprietari a cerut conducerii ANRSC să ia măsuri pentru a se face recircularea apei calde până la ultimul etaj. „Doar dacă se face această recirculare vom putea avea şi noi apă caldă atunci când dăm drumul la robinet. De altfel preţul apei calde a crescut foarte mult. Ne e şi frică să mai dăm drumul la robinet”, a spus bărbatul. Preşedintele unei alte asociaţii a susţinut că se impune montarea unor contoare care să permită şi măsurarea temperaturii apei, nu doar a volumului. La rândul său, Dorina Lupşe a ţinut să menţioneze că din cauza preţurilor prea mari, locatarii au ajuns să consume foarte puţină apă caldă. „S-a ajuns până acolo încât lumea nu se mai spală”, a spus preşedintele ULALA.
Cauzele care duc la apariţia neconcordanţelor între contoare
În ceea ce-l priveşte, preşedintele ANRSC a răspuns că diferenţa dintre consumul înregistrat de contorul blocului comparativ cu suma contoarelor de apartament, apare din mai multe cauze. „Există dife­renţe atât la apa caldă, cât şi la apa rece. Aceste diferenţe au mai multe cauze, montarea contoarelor, diferenţa în ceea ce priveşte clasa de precizie, diverse artificii făcute pe contoare şi faptul că atunci când un robinet este deschis puţin, lăsând să curgă un fir de apă, contorul din apartament nu se mişcă, dar dacă sunt vreo zece cazuri în bloc, contorul de jos înregistrază acest consum. Procedura de repartizare acestor costuri suplimentare trebuie stabilită de autoritatea publică locală, conform legii. În ţară sunt şapte moduri de repartizare. Nu este corect să se împartă suma care trebuie plătită la cantitatea de apă ce reprezintă suma contoarelor din bloc, pentru că astfel rezultă un alt preţ al apei. Conform legii, diferenţa trebuie împărţită în funcţie de suprafaţa utilă, de numărul de persoane, de indicatorul contorului, dar preţul trebuie să rămână acelaşi. Colegii de la Protecţia Consumatorilor susţin că preţurile neaprobate sunt nelegale”, a spus Doru Ciocan. În ceea ce priveşte recircularea, Ciocan afirmă că niciunul dintre blocurile din România nu a fost gândit cu o coloană de recirculare a apei calde, astfel încât realizarea recirculării presupune costuri în plus care trebuie suportate de asociaţiile de proprietari. La rândul său, directorul Iulian Băndoiu susţine că încă din 2007 există o prevedere legală conform căreia este obligatorie montarea unor contoare care să măsoare şi temperatura apei.

1 COMENTARIU

  1. Aiureli socialiste. Ce e in comun, indeamna la furt de la celalalt. Singura cale cinstita (in capitalismul real, nu pseudosocialismul romanesc) de rezolvare – termoteci de apartament. In rest – baliverne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.