restanteÎntr-un raport al Băncii Naţionale a României cu privire la comportamentul financiar al populaţiei în profil teritorial se arată că la sfârşitul anului trecut, arădenii aveau restanţe la bănci care totali­zau 538.000.400.000 de lei, ceea ce înseamnă peste 119.640.000 de euro. Dacă în ceea ce priveşte restanţele la creditele în lei, acestea au fost de 240.900.000, restanţele la creditele luate în valută au fost şi mai mari, ajungând la echivalentul a 297.500.000 de lei, ceea ce înseamnă peste 66.111.000 de euro.
De altfel, într-unul din numerele trecute ale ziarului nostru vă informam că, potrivit BNR, la sfârşitul trimetrului al III-lea din 2013, arădenii aveau credite restante în lei de 247,4 milioane, datoriile neplătite fiind cu 205,2 milioane mai mari decât la sfârşitul penultimului trimestru din 2008. În ceea ce priveşte restanţele la creditele în valută, acestea au crescut în cinci ani cu nu mai puţin de 282,8 milioane de lei, ceea ce înseamnă că băncile arădene au de recuperat acum nu mai puţin de 488 de milioane de lei de la clienţii rău-platnici. Anul trecut, în septembrie 2013, arădenii care s-au împrumutat în diverse valute aveau  datorii neplătite de 295,4 milioane de lei, pe când în septembrie 2008, restanţele erau de doar 12,6 mili­oane de lei. Rapoartele întocmite de BNR cu privire la comportamentul financiar al populaţiei foloseşte date bazate pe informaţiile furnizate de bănci persoane juridice române, de sucursalele băncilor străine în România, de băncile de economisire şi creditare în domeniul locativ şi de Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP. Creditele şi depozitele în valută sunt exprimate în lei, la cursul de schimb anunţat de BNR în ultima zi lucrătoare a lunii.
Statul va susţine înjumătăţirea ratei
În condiţiile în care restanţele la credite au ajuns să fie o problemă naţională, reprezentanţii Guvernului intenţionează să vină în sprijinul datornicilor. Astfel, premierul Victor Ponta a anunţat că statul va susţine înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani, dar suma acordată nu poate depăşi 500 de lei pe lună. Conform Mediafax, este vorba despre un program de stimulare a consumului, în cadrul căruia se vor acorda reduceri fiscale pentru persoanele cu venituri sub medie. Victor Ponta susţine că o persoană care va beneficia de acest program trebuie să aibă un venit lunar mai mic sau egal cu salariul mediu net, care acum este de 1.610 lei şi să nu aibă restanţe mai vechi de 90 de zile. „Este un credit fiscal acordat de stat pentru a acoperi creşterea dobânzii pentru cei doi ani de scădere a ratei (…) Practic, jumătate din rata pe care o plătesc va fi amânată – cei care au 800 lei rată vor plăti doar 400 lei, restul de 400 lei se amână pe doi ani, iar statul va suporta, pe baza unui credit fiscal, din impozitul pe venit diferenţa după ce se termină cei doi ani”, a declarat Ponta, potrivit Mediafax.

Recomandările redacției