Voluntariatul activ și implicarea societății civile au făcut ca la Arad să poată fi amenajate secții spitalicești.

Investițiile făcute de administrația județeană au fost completate de investiții făcute prin campanii umanitare. Au făcut donații firme și arădeni, astfel că, în 2019 s-a amenajat noua secție de Neonatologie, iar în prezent se medernizează o nouă secție de Pediatrie. Proiectele acestor investiții esențiale pentru sistemul medical au fost derulate de asociația Cetatea Voluntarilor.

Conducerea Consiliul Județean a subliniat implicarea asociației, precum și a tuturor celor care au făcut donații. CJA a anunțat noi proiecte de investiții pentru Spitalul Județean. Totul este ca acestea să se concretizeze cu succes, cât mai repede. „Asociația Cetatea Voluntarilor a avut proiecte pentru Spitalul Matern și Pediatrie. Mă bucură în mod deosebit că arădenii înțeleg că nevoile spitalului sunt foarte multe și depășesc posibilitățile Consiliului Județean, chiar dacă noi am adus zeci de milioane de euro, în special din fonduri europene, pentru dotarea Spitalului. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit, fie și cu minimul de 4 euro, pentru binele spitalului“, a spus Iustin Cionca, președintele Consiliulu Județean.

Spitalele funcționează în clădiri neconforme

Conducerea CJA a totalizat că, în zece ani a investit aproape 40 de milioane de euro înspre Spitalul Clinic Județean de Urgență, banii provenind din diverse surse – de la stat, buget propriu și pe proiecte finanțate de la UE. Iustin Cionca speră că în următorii ani se vor face investiții și mai mari.

Acesta a subliniat însă că, CJA a „moștenit“ clădiri medicale degradate și neconforme, în care, statul nu a făcut nicio investiție majoră ani întregi. În situații grave sunt Spitalul de Psihiatrie, dar și cel de Infecțioase. „Statul s-a îngrijit să crească salariile în sistemul medical și bine a făcut. Dar a neglijat dotările. Spitalele noastre și nu doar cel de la Arad, funcționează în clădiri vechi și neconforme. Statul, care le-a gestionat, ni le-a pus nouă în brațe și apoi ne-a trimis controale, ne-a amendat și ne-a amenințat că închide spitalele dacă noi, Consiliul Județean Arad sau, în alte județe, celelalte Consilii Județene, nu reparăm în câțiva ani ceea ce el, statul, nu a fost în stare să repare în câteva decenii. Am primit clădiri de spitale care se dărâmă, de exemplu Psihiatria din Arad. Am primit clădiri unde geamurile erau proptite cu cărămizi, de exemplu TBC sau Infecțioase Adulți. Am primit clădiri unde copiii erau internați câte doi sau trei într-un pat. Am primit de la stat clădiri care nu au respectat circuitele impuse chiar de stat, sau normele de siguranță stabilite de stat. Dar știți ce nu am primit? Banii să le reparăm, să le modernizăm“, a spus președintele CJ.

Între investițiile făcute de CJA până în prezent se mai numără dotarea cu aparatură a Stației de Sterilizare și a punctului de lucru al acesteia, investiție ce se ridică la trei milioane de lei, dotarea compartimentului de Oftalmologie cu computer tomograf. „Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală dotat cu aparatură de radiologie digitală. Au fost achiziționate patru aparate de radiologie, fabricate în Franța, care reduc costurile deoarece nu mai folosesc film, imaginile fiind captate digital și transmise mai apoi în rețea. Noile aparate reduc timpii de expunere a pacientului la radiații“, au susținut cei de la CJA.

Anul acesta ar urma să se realizeze extinderea, amenajarea și dotarea Ambulatoriului Spitalului Județean, în etapa a doua. Aici ar urma să fie achiziționat un computer tomograf și un angiograf, de care să beneficieze pacienții care vin în regim ambulatoriu.

Sunt în derulare două proiecte majore și anume „Creșterea accesibilității serviciilor medicale prin dotarea cu echipamente medicale performante a Ambulatoriului Integrat de Specialitate“ – proiect derulat prin Programul Operaţional Regional (n.r fonduri europene), în valoare de peste 10 milioane de lei și „Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județului Arad“, finanțat tot din bani europeni în cuantum de circa 13,68 milioane de lei.

 

Recomandările redacției