Banca Națională a României a dat publicității un nou set de date cu privire la comportamentul financiar al populației în profil teri­torial. Este vorba despre raportul aferent lunii decembrie 2017 din care reiese că tendința de intrare în normalitate a relațiilor dintre instituţiile de creditare, pe de o parte şi clienţi, pe de altă parte, despre care scriam acum doi ani, se menține și chiar se accentuează. Dacă la începutul anului 2016 se putea deja observa o reducere a creditelor restante, comparativ cu anii anteriori, la sfârșitul anului 2017, restanțele arădenilor au scăzut semnificativ, compa­- rativ cu ultima lună a anului 2016.  Potrivit raportului BNR, în decembrie 2016, locuitorii județului aveau credite restante în moneda națională de 63,7 milioane de lei, pentru ca un an mai târziu, acestea să ajungă la 40,8 milioane. În ceea ce privește restanțele la creditele în valută, scăderea este mult mai spectaculaosă, de la echivalentul a 84,1 milioane de lei în decembrie 2016, la  echivalentul a 19,7 milioane de lei, în ultima lună a anului trecut.
Dacă aruncăm o privire asupra datelor cu privire la creditare, este din ce în ce mai clar că sunt preferate creditele în lei, în detrimentul celor în valută. Probabil clienții băncilor care s-au fript cu creditele în franci sau alte valute, au ajuns la concluzia că este bine să asculte sfaturile specialiș­tilor din BNR, care spuneau că pentru evitarea unor si­tuații neplăcute, împrumuturile trebuie luate în moneda folosită pentru încasarea câștigurilor. Astfel, comparativ cu 2016, creditele în lei au crescut de la 1994,8 milioane la 2.388,6 milioane, iar cele în valută au scăzut de la echivalentul a 1.422,6 milioane de lei la 1.312,6 milioane de lei.
De menționat că datele furnizate de BNR sunt bazate pe informaţiile furnizate de bănci persoane juridice române, de sucursalele băncilor străine în România, de băncile de economisire şi creditare  în domeniul locativ şi de Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP.
Leul este tot mai slab
Atunci când vorbim de bani, trebuie să vorbim și despre inflație, pentru că din păcate acest fenomen este o prezență constantă, iar leu pierde tot mai mult teren în fața principalelor valute, acest lucru fiind accentuat de instabilitatea guvernamentală, manifestată prin schimbarea a doi premieri în decursul unui an.
Potrivit altui raport al BNR, dat publicității în noiembrie, ultimul pe anul trecut, în 2017, rata anua­lă a inflației și-a consolidat trendul ascendent pe parcursul trimestrului al III-lea, atingând 1,8% în luna septembrie, ceea ce înseamnă un avans de 0,9% față de sfârșitul trimestrului anterior. „În cazul prețurilor administrate, trimestrul al III-lea a marcat tranzi­ția de la dinamici anuale negative la unele pozitive, în timp ce în cazul inflației de bază și al celei a combustibililor, dinamicile pozitive au cunoscut o amplificare de ritm”, se menționează în raport.

Recomandările redacției