Arădenii au sărbătorit Rusaliile la bisericile din oraş

0
215

rusalii

Creștinii ortodocși sărbătoresc, duminică, Pogorârea Duhului Sfânt, sărbătoare cunoscută și sub numele de Rusalii.

Istoria Bisericii consemnează sărbătoarea ca fiind momentul Pogorârii Sfântului Duh, în chip de limbi de foc peste Apostoli, aşa cum se arată în Faptele Apostolilor capitolul 2, versetele 1 la 4.

Credincioşii arădeni au participat, în număr mare, la slujbele oficiate în bisericile din oraş.

Înaltpreasfințitul Timotei, arhiepiscopul Aradului a slujit la Catedrala Arhiepiscopală din Arad, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a sute de credincioşi.

Ca în fiecare duminică, un număr mare de arădeni şi nu numai au fost prezenţi la Mănăstirea Simeon Stâlpnicul din cartierul Gai unde slujba a fost oficiată de protosinghelul Cleopa Jurj, duhovnicul lăcaşului de cult.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, s-a oficiat o slujbă specială, numită Vecernia Rusaliilor, în cadrul căreia au fost rostite șapte rugăciuni, dintre care patru cu voce tare şi trei în taină şi au fost binecuvântate frunzele de nuc sau de tei care amintesc simbolic de limbile ca de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt lucrător în ucenicii lui Hristos, trimişi de El să binevestească Evanghelia Sa în limbi diferite, adică popoare diferite, până la marginile pământului, începând de la Ierusalim.

Aceasta este cea de-a treia Vecernie specială care se oficiază în cursul anului bisericesc.

Celelalte două se săvârşesc în Vinerea Mare, atunci când se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf, şi în Duminica Sfintelor Paşti, la prânz, fiind numită, după tradiţie, şi „A doua Înviere”.

Frunzele de tei sau de nuc se aduc în duminica Rusaliilor la biserică pentru că au forma unor limbi şi prin aceasta se binevesteşte bucuria răspândirii Evangheliei lui Hristos în toată lumea prin propovăduirea tainei mântuirii oamenilor în iubirea lui Hristos şi în iubirea Preasfintei Treimi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie şi Vecernie au fost date de maicile de la mănăstire.

Ştefana Mladin

rusalii 1

rusalii 2

rusalii 3

rusalii 4

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.