Arădenii care au cel puțin un an lucrat în străinătate pot solicita pensie de la statul respectiv

0
368

Unii dintre arădenii care muncesc în străinătate încep să se gândească la vârsta pensionării. Puțini dintre aceștia cunosc faptul că pentru un an lucrat cu forme legale într-un stat european pot solicita pensie, în momentul în care ajung la vârsta potrivită pensionării. Sunt cazuri în care arădenii  au lucrat în două sau chiar mai multe state și atunci și pensia lor va fi una comunitară, adică plătită de mai multe state.

Oamenii  vor mai mulți bani, pentru că în acele state există un punct de pensie mai mare deoarece și  salariile minime sunt mai mari .

În cazul în care o persoană primește pensie din străinătate în România, atunci transferul din valută în lei se face la cursul BNR din ziua plății.

Așadar, arădenii care au lucrat cel puțin un an peste graniță cu acte în regulă pot să solicite pensie de la statul respectiv pentru perioada lucrată, dacă îndeplinesc toate condițiile de pensionare din țara respectivă și din țara de origine.

Veniturile din pensia din străinătate li se plătesc de către statul în care au lucrat și se pot transfera în România în lei, la cursul BNR din ziua plății.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.