Arădenii care au grijă de bolnavii de cancer ar putea cere, anual, un concediu plătit de 45 de zile

0
464

Printre concediile medicale plătite pe care le pot cere salariații ar putea să apară în curând și unul pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, potrivit unui proiect de lege înregistrat miercuri la Senat. Concediul ar urma să fie de maximum 45 de zile calendaristice pe an și va fi acordat doar dacă salariații au lucrat cel puțin șase luni în ultimele 12 luni.

Proiectul de lege care prevede introducerea concediului medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer trebuie adoptat de Parlament, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica. Documentul are o largă susținere, fiind semnat atât de parlamentari ai Puterii, cât și de parlamentari ai Opoziției, asta însemnând că are șanse mari să devină lege, conform avocatnet.

Concediul medical plătit pentru îngrijirea pacienților adulți cu afecțiuni oncologice va fi inserat în Ordonanța de urgență a Guvernului 158/2005, alături de alte concedii la care au dreptul salariații în prezent. Pentru a fi acordat, concediul va necesita un stagiu de cotizare de șase luni în ultimele 12 luni.

„Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul (…) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament”, este explicat în proiect.

Așadar, concediul medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer va putea avea o durată maximă de 45 de zile calendaristice pe an, pentru un pacient. Certificatul de concediu medical va fi eliberat, în acest caz, de către casa teritorială de asigurări de sănătate, care-l va transmite salariatului și angajatorului fie în format tipărit, fie în format electronic.

Indemnizația brută aferentă concediului va fi de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Aceasta va fi suportată de stat.

Atât salariatul, cât și pacientul pe care-l îngrijește vor avea dreptul anual la cel puțin o ședință de evaluare psihologică și la cel puțin cinci ședințe de consiliere psihologică, tot pe banii statului.

În altă ordine de idei, trebuie amintit că există o directivă din 2019 ce obligă statele membre UE să reglementeze, până în august 2022, concediul de îngrijitor de minimum cinci zile lucrătoare. Acesta ar urma să fie cerut de salariații care au grijă de o persoană grav bolnavă (indiferent că e vorba de cancer sau de alte boli grave). Până la acest moment, autoritățile n-au inclus un asemenea drept în legislație.

Pentru a se aplica, documentul trebuie adoptat de Parlament, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.