Arădenii care au lăsat viața de la oraș pentru traiul tihnit de la țară

0
657

De când a început nebunia cu virusul Covid, se tot vorbește de migrația românilor de la orașe spre sate. În cele mai indepărtate localități, arădenii își caută liniștea, acolo unde sunt  feriți de aglomerația și nebunia din Arad. Statisticile spun că doar în ultimul an, mii de români au dat viața de la oraș pe liniștea de la țară. Și în Arad mulți orășeni au început să se retragă încet, încet la țară. Fie că au avut casa veche a bunicilor, fie că au achiziționat o locuință într-o zonă cât mai departe de poluarea din oraș, oamenii se retag  spre liniștea naturii.

Dacă inițial se orientau spre locuințe aflate la periferia orașelor, Vladimirescu, Livada, Zimand, acum creșterea prețurilor, i-au convins să meargă și mai departe de oraș. Mulți au profitat de faptul că pot lucra de acasă, așa că, au vândut sau au închiriat blocul, de pe centru și s-au mutat cu ,,cățel și purcel” la țară.

Alții au cumpărat o casă în vârf de munte, o renovează și locuiesc acolo temporar, sperând ca în câțiva ani să se mute definitiv.

Un astfel de exemplu este și cazul unui medic din Arad, atras iremediabil de zona din apropierea localității Vârfuri. În urmă cu 10 ani și a cumpărat o casă în zonă, la un preț foarte bun. A investit timp și muncă în acea locuință, unde deocamdată petrece doar sfârșitul de săptămână. Iubeste zona și oamenii de acolo. De zece ani a ajuns să fie considerat de-al lor. ,,Mă simt foarte relaxat aici, mă odihnesc mult mai bine decât la oraș, chiar dacă la țară este foarte mult de muncă”, spune arădeanul. A reușit să facă din căsuța veche, o adevărată bijuterie, dar mai are până la finalizare. Se ocupă și cu agricultura și cu stupăritul în puținul timp pe care il are la sfârșitul de săptămână. ,,Sperăm ca în câțiva ani să ne încheiem afacerile în oraș și să ne retragem aici. E liniște, pace și este viața pe care mi-am dorit-o dintodeauna”, spune medicul arădean.

Un alt caz este al unor arădeni, soț și soție, care s-au retras într-un sat de pe Valea Mureșului, în apropiere de Săvârșin. Aici în casa bunicilor își duc fericiți traiul de zi cu zi, făcându-și un mic colț de rai în micuța locuință bătrânească. Trăiesc din ce produc în grădină și mai au câteva găini prin curte. ,,În rest nu avem nevoie de nimic, doar de sănătate. Mai vin copiii și ne aduc alimente de bază, din când în când. Dar ne descurcăm foarte bine. E liniște și suntem departe de lumea dezlănțuită”, spun arădenii.

În micuța lor grădină au de toate: roșii, vinete, cartofi, ardei, toate bio și multe fructe bune și zemoase, din care gospodina face gemuri delocioase, atât pentru ei, cât și pentru nepoțeii care îi vizitează.

O altă familie, de această dată foarte tineri, au ales să-și schimbe complet viața, mutându-se într-o căsuță veche la 60 km de Arad. ,,A fost casa unchiului meu, nu avea copii și ne-a lăsat-o nouă. Mai mergeam să vedem de ea din când în când. Când a început pandemia, soțul a rămas fără servici, eu eram în concediu de creștere copil. Ne descurcam greu la bloc și a fost perioada aceea când am fost nevoiți să stăm închiși în casă. Atunci am luat decizia să plecăm din oraș”, spune femeia. Am întrebat-o dacă nu regretă acum hotărârea. Mi-a răspuns zâmbind că nu ar schimba nimic din viața lor actuală. ,,Copilul va merge la grădiniță aici în sat, e fericit că poate alerga toată ziua prin curte. Avem o grădină, niște animăluțe. Soțul și-a găsit job pe internet, lucrază de acasă. Ne descurcăm foarte bine. La oraș mergem doar din când în când ,pentru mici cumpărături, iar când ne întoarcem ne simțim extrem de obosiți de nebunia de la Arad”, ne povestește femeia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.