Acordarea ajutorului pentru încălzirea locuințelor, indiferent de sistemul utilizat, este condiționat de o serie de restricții menite să limiteze utilizarea acestor facilități de către consumatorii vulnerabili, conform mediafax.

Chiar dacă venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, şi de 2.053 lei, în cazul persoanei singure, sunt cazuri în care bunurile deținute pot duce la excluderea de pe listele de beneficiari.

Astfel că deținerea de clădiri sau alte spații locative în afara locuinței de domiciliu și a anexelor gospodărești duce la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinței.

De asemenea sunt excluși cei care au mai mult de o mașină mai veche de 10 ani

Și cei care au alte terenuri în afară de cele din zona locuinței, care depășesc 1.000 mp în zona urbană și 2.000 mp în zona rurală. Fac excepție terenurile din zonele colinare sau de munte care nu au potențial de valorificare prin vânzare/construcție/producție agricolă.

Și arădenii care au autoturism/autoturisme și/sau motocicletă/motociclete cu o vechime mai mică de 10 ani (cu excepția celor adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului acestora sau persoanelor dependente, precum și pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile) nu se mai încadrează la beneficiari ai ajutorului de încălzire.

În aceeași situație se află și dacă dețin mai mult de un autoturism/motocicletă cu o vechime mai mare de 10 ani ori autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fără remorci, rulote, autobuze, microbuze.

Sunt excluși de la ajutorul de încălzire și cei care dețin suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare netă de producție anuală depășește suma de 1.000 euro pentru o persoană singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie.

Nu vor primi ajutor de încălzire de la stat nici arădenii care dețin depozite bancare cu valoare de peste 3.000 lei (cu excepția dobânzii), asta în condițiile în care suma respectivă reprezintă contravaloarea a două pensii cumulate sau două salarii minime pe economie.

Reamintim că ajutorul pentru încălzirea locuinţei poate fi cerut de la primării până pe 15 octombrie. Ajutoarele sunt date pentru plata curentului, a gazelor, a lemnelor pentru foc, în baza Legii consumatorului vulnerabil.

Subvenția de 100% din factură se adresează celor cu venituri de până la 200 de lei de persoană. Apoi, ajutorul de la stat se reduce până la 10% în cazul celor care se apropie de limita superioară a veniturilor acceptate, conform sursei citate.

 

 

Recomandările redacției