Arădenii care stau pe strada Dobrogea sunt la un pas de revoltă. Oamenii susţin că strada respectivă cu greu şi-ar merita şi apelativul de uliţă, în condiţiile în care până nu de mult arăta, după fiecare ploaie, ca un drum agricol, astfel încât până şi şoferii maşi­nilor de gunoi refuzau să intre acolo. Asta, ca să nu mai vorbim de ambulanţe sau taxiuri. Iar când un şofer de taxi s-a aventurat pe drumul cu pricina, pentru a transporta acasă o persoană bolnavă, familia pasagerului a trebuit să plătească pe lângă preţul cursei propriu-zise şi o… „taxă de noroi”, am putea să-i spunem, pentru că imediat după efectuarea cursei maşina a trebuit dusă la spălătorie.
Acestea sunt condiţiile de pe strada Dobrogea, în Aradul anului 2016.
Recent, Primăria a trimis câţiva muncitori şi câteva utilaje pentru a închide gura oamenilor. Aceştia povestesc că noroiul din drum a fost dat la o parte cu lama unui utilaj şi aruncat lângă gardul fo­noabsorbant ridicat acolo de CFR, după care s-a aruncat pe jos asfalt frezat, luat de prin oraş, peste care s-a trecut de câteva ori cu cilindrul. Deşi uliţa a fost scoasă oarecum din mizerie, problema este departe de a fi rezolvată. Orice maşină care trece pe acolo lasă urme de roţi în asfaltul nou apărut. De asemenea, până şi un pieton poate lăsa urme adânci în „carosabil”, chiar dacă nu este încălţat decât cu nişte banali şlapi. „Când au pus asfaltul, au curăţat puţin noroiul de pe drum cu lama şi l-au aruncat lângă gard. Acum vedeţi şi dumneavoastră calitatea lucrării. Toate străzile din zonă au fost amenajate frumos de Primărie, s-au făcut trotuare, s-au făcut rigole, s-a as­- faltat, numai noi am fost abandonaţi”, susţine Gheorghe Gordea, unul dintre arădenii care au ghini­onul să locuiască pe strada Dobrogea. Acesta susţine că este grav bolnav şi se teme că din cauza soluţiei alese de Primărie se va trezi din nou că strada devine impracticabilă pentru salvare. „Am cardiopatie ischemică, AVC ischemic cronic, fibrilaţie arterială, cardiopatie hipertensivă, am avut hemipareză stângă, infarct cerebral. Sunt momente când am nevoie urgentă de ambulanţă, iar şoferii au refuzat să intre pe stradă. Au fost momente când din cauza problemelor de sănătate a trebuit să apelez la o firmă de taxi, dar a trebuit să plătim atât contravaloarea cursei, cât şi preţul pe care şoferul urma să-l achite la spălătorie, după terminarea cursei”, mai spune bărbatul. „Este de-a dreptul revoltător ceea ce se întâmplă. Noi plătim la Primărie impozite, calculate având în vedere că locuim la oraş, dar avem condiţiile pe care le avem”, susţine şi soţia acestuia, Aurelia Gordea.
În marea lor majoritate şi vecinii familiei Gordea sunt foarte nemulţumiţi de faptul că au fost daţi uitării de autorităţile locale. „Cei care au făcut această lucrare spun că e ceva provizoriu. Cât o mai dura provizoratul ăsta nu ştim. Sunt ani buni de când avem probleme pe stradă”, spu­ne Gheorghe Artemi. „Nu a trecut mult de când a fost pus asfaltul şi deja sunt gropi”, spune şi Maria Videscu.
Reprezentanţii Primăriei susţin că drumul aparţine CFR
Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei susţin că terenul pe care se află strada Dobrogea aparţine CFR, astfel încât nu se pot face acolo investiţii serioase, pentru că nu există bază legală. „Primăria a încercat să găsească soluţii pentru a rezolva neplăcerile oamenilor. De asemenea, se caută soluţii pentru modernizarea străzii. Pentru moment s-a pus asfalt frezat care a fost compactat, aceasta fiind o soluţie temporară”, a declarat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Recomandările redacției