Arădenii care nu au  contract cu firma de  salubrizare ar putea plăti pentru ridicarea gunoiului, deși nimeni nu figurează acolo cu domiciliul sau reședința, potrivit unei propuneri legislative adoptate tacit la Senat, deoarece s-a depășit perioada legală în care putea fi dezbătută și votată. Această inițiativă ar presupune o taxă fixă, menită să acopere cheltuielile operaționale ale firmelor de salubritate care, în prezent, nu sunt nicicum susținute, deși se ridică deșeuri chiar și de la adrese aparent nelocuite, conform avocat.ro

Propunerea legislativă prevede că taxa de ridicare a gunoiului li se va aplica și persoanelor fizice care nu au încheiat contract de salubritate pe motivul că în locația cu pricina nu locuiește nimeni.

Astfel, așa cum se arată în expunerea de motive a propunerii legislative, ,,există numeroase situații în care operatorii firmelor de salubritate sunt nevoiți să colecteze deșeuri de la adrese pentru care s-a declarat, pe proprie răspundere, că nu locuiește nimeni. Pentru a rezolva această problemă propunem ca autoritățile deliberative ale unităților administrativ-teritoriale să aibă competența de a stabili ca un procent din componenta fixă a tarifelor și taxelor speciale să fie achitat de către proprietarii locuințelor/gospodăriilor unde nu există nici o persoană cu domiciliu/rezidență și nu este încheiat contract de prestare a serviciului de salubrizare cu operatorul licențiat pentru prestarea serviciului”, prevede documentul conform sursei citate.

Practic, după cum se arată în documentul trecut tacit de Senat, operatorii licențiați pentru prestarea serviciului de salubritate, care ridică efectiv gunoiul, vor putea propune autorității administrației publice locale tarife compuse dintr-o componentă fixă și una variabilă.

Pe de altă parte, componenta variabilă a tarifului se va stabili în funcție de cantitatea efectiv gestionată și va fi determinată prin sistemul de cuantificare aprobat, dar și în funcție de costurile activităților subsecvente.

Așadar, după cum se arată în expunerea de motive a propunerii legislative, ,,în cadrul componentei fixe ar putea fi incluse costurile care permit asigurarea disponibilității, în regim continuu, a serviciului către toți beneficiarii, iar în componenta variabilă se vor include costurile variabile, care în esență reprezintă costurile specifice activităților ulterioare colectării, în funcție de cantitatea real gestionată”, conform avocat. ro.

Această propunere legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Camera Deputaților, promulgată prin decret prezidențial și oficializată, prin publicarea în Monitorul Oficial. 

 

 

Recomandările redacției