Persoanele care obțin venituri după data pensionării pot solicita recalcularea pensiei, astfel încât cuantumul acesteia să fie mărit. Așadar pensionarii pot să se adreseze  autorutăților în drept.

Pensia poate fi recalculată, în anumite situații, chiar dacă aceasta deja a fost stabilită, conform prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, conform avocat.ro.

Astfel, arădenii care primesc pensia pentru limită de vârstă și care obțin venituri dupa ieșirea la pensie pot cere o recalculare. „Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, scrie în actul normativ menționat.

Cererea de recalculare se obține de la casele teritoriale de pensii și se depune tot acolo. În afară de acest formular, mai trebuie depuse un cupon de pensie, o copie a cărții de identitate și actele doveditoare în baza cărora se cere recalcularea.

În urma recalculării, noul cuantum al pensiei este acordat începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea, precizează sursa citată.

 

 

Recomandările redacției