Arădenii care refuză vaccinarea nu pot fi concediați

0
1307

Se tot vorbește de o vreme depre vaccinarea obligatorie a unor categorii de personal. Mai ales că de o vreme, de peste ocean vin știri despre angajați din diverse companii care au fost concediați pentru că nu s-au vaccinat, cea mai recentă informație venind de la CNN care a anunțat că a renunțat la serviciile a trei angajați care au refuzat imunizarea. La noi în țară, lucrurile stau un pic diferit din punctul de vedere al legii. Aici vaccinarea nu este obligatorie, deci nici concedierea din acest motiv nu ar fi posibilă.

Există domenii în care starea de sănătate a salariaților este, de asemenea, esențială.  Așadar aici sunt instituite anumite norme de securitate sanitară. Aceste norme au fost stabilite anterior neavând legătură cu pandemia și putem aminti personalul din sectoare speciale, cu risc de transmitere a bolilor infecțioase direct sau indirect.

Astfel în domeniul alimentar (vânzători, chelneri, bucătari etc), sectorul zootehnic – personalul care lucrează la îngrijirea animalelor din unitățile zootehnice cu producție de lapte, industria farmaceutică, instalații centrale de aprovizionare cu apă potabilă și alte unități de interes public – personalul care participă la următoarele activități: amenajarea paturilor filtrante, curățarea filtrelor și rezervoarelor, repararea și întreținerea puțurilor de captare, a drenurilor, a captărilor de izolare;

personal din unitățile de coafură, frizerie, masaj, cosmetică (manichiură și pedichiură); personal care asigură întreținerea curățeniei în unitățile de cazare publică și colectivă; personalul de la băi, spălătorii publice și piscine; personalul din sectorul de salubritate și ecarisaj; personalul sanitar elementar, personalul de îngrijire, personalul care îngrijește persoana cu handicap și asistentul maternal și personalul  sanitar superior și mediu trebuie să respecte anumite norme.

Salariații din domeniile precizate mai sus nu pot presta munca în cazul „boli infectocontagioase în evoluție”, iar la observații regăsim mențiunea „boli infectocontagioase în evoluție până la vindecare”.

Reprimirea lucrătorului la locul de muncă se face de către șefii de unități pe baza avizului scris al medicului specialist la care a fost trimis, aviz care va fi prezentat medicului de medicina muncii.

Teste periodice, de câte ori angajatorul consideră necesar, potrivit news. ro

Așadar un salariat care își desfășoară activitatea în unul dintre sectoarele de activitate menționate nu ar putea fi concediat pentru că refuză vaccinarea, însă poate fi supus periodic, ori de câte ori este necesar, unui examen medical pentru a se stabili dacă suferă de boli infectocontagioase sau pentru depistarea “stării de purtător” (Legea 355/2007 Anexa 1).

În acest moment, Legea 55/2020 atestă faptul că ne aflăm într-o situație epidemiologică deosebită, deci sunt întrunite condițiile necesare privind aplicarea dispozițiilor legale menționate anterior.

În același timp, Codul muncii prevede că o persoană poate fi angajată sau își poate continua activitatea numai în baza unui certificat medical care atestă faptul că cel în cauză este apt pentru prestarea activității respective, examenul medical fiind efectuat periodic sau la solicitarea angajatorului, ori de câte ori consideră acesta.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.