Având în vedere situația din oraș, cum canalizarea este mai mult pe afară decât prin conductele subterane, iar dacă ploaia nu se va opri – vorba cântecului, circulația mijloacelor de locomoție moderne va paraliza cu totul în curând, a sosit timpul ca Aradul să revină la căile de transport primitive, însă sigure.

Complexul Muzeal Arad prezintă în fiecare lună un exponat de referință pe care îl au în dotare. Propunerea noastră pentru luna iunie este monoxila.

Prin 2012, în apele scăzute ale Mureșului, a fost descoperită o ambarcațiune, consemnată într-o hartă austriacă din anul 1776. Aceasta a fost descoperită în Parcul Natural Lunca Mureșului, în zona localității arădene Zădăreni. Nimeni nu știa însă atunci că în 2019 aceasta va salva traficul în Arad.

Conform primelor estimări ale specialiștilor, ambarcațiunea, scobită în trunchi de stejar, datează din perioada Evului Mediu și se presupune că era folosită pentru transportul sării. Ambarcațiunea a fost descoperită dintr-o întâmplare de un grup de cercetători din Constanța care efectuau un studiu în acea perioadă în rezervația naturală Lunca Mureșului.

În țară mai sunt încă 14 monoxile, dar cea de la Arad este printre cele mai mari.

Aceste bărci erau folosite şi ca „pod umblător”: două dintre ele erau puse una lângă alta, legate între ele şi acoperite cu scânduri, pentru a putea trece chiar şi un car cu boi de pe un mal pe altul.

Recomandările redacției