Chiar dacă a devenit un lucru de care avem atât de multe nevoie, se pare că arădenii nu se descurcă tocmai exemplar când vine vorba de examenele pentru obținerea carnetului de conducere. Conform unui studiu realizat anul trecut, se pare că suntem printre primii de la coadă în clasamentul orașelor din toată țara.

Pe bună dreptate, chiar credem că este așa, altfel nu ar mai avea nici o explicație de ce avem așa mulți conducători auto care sunt prinși la volan, ei neavând permis de conducere. Așadar, conform Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor – DRPCI, noi nu stăm prea bine în clasamentul făcut pentru anul 2018. Se pare că, conform acesteia, anul trecut au fost examinați, la cele 2.177 de școli de șoferi (numărul acestora include și instructorii auto care activează ca persoane fizice autorizate) un total de 391.459 de candidați [numărul candidaților examinați a fost definit drept numărul de examinări cu rezultat final „Admis” sau „Respins” la prima examinare la traseu (sunt luate în considerare doar examinările cu rezultat admis la primul examen de teorie și proba practică susținută în perioada de referință, dacă este prima examinare corespunzătoare fișei de școlarizare pentru categoria respectivă), respectiv numărul de examinări cu rezultat „Respins” la proba teoretică susținută în perioada de referință, dacă este prima examinare corespunzătoare fișei de școlarizare pentru categoria respectivă].

Promovabilitatea la prima examinare în județul Arad, dintr-un total de 8.537 de elevi înscriși, a fost de doar 26.10%, asta însemnând doar 2228 de candidați admiși.

Din nefericire, numărul este scăzut, dar cei care nu au reușit din prima, au mai avut șanse să încerce din nou, chiar și de mai multe ori, până când se împlinea un an de școlarizare. După un an de școlarizare intervine expirarea dosarul, lucru ce îi obliga pe cei care n-au reușit să îl ia în decursul a un an, să o ia de la capăt.

Recomandările redacției