incalzirea ARAGAZDin cauza sărăciei, românii care locuiesc la bloc, printre care, trebuie să recunoaștem sunt și mulți arădeni, au ajuns să se încălzescă cu aragazul. Motivul? Este cât se poate de simplu. Factura este plătită la comun de întreg blocul, cheltuielile fiind defalcate pe fiecare apartament în funcție de numărul de persoane, astfel încât, sau te încălzești, sau nu te încălzești, cam tot atâta plătești, dacă vecinii aleg să apeleze la această sursă de căldură.
Fenomenul este des întâlnit în blocurile fără contoare individuale, unde pe timp de iarnă se vede cu ochiul liber că facturile la gaz cresc semnificativ. Pentru a păstra mai bine căldura, sunt locatari care își bagă pur și simplu cărămizi în cuptoarele de la aragaz. În urmă cu câțiva ani, Vasile Arion, vicepreședintele de atunci al Uniunii Locale a Asociațiilor Locative Arad trăgea un semnal de alarmă cu privire la riscurile la care se supun cei care aleg să-și închidă repartitoarele, pentru a face economie, și dau drumul la gaz. „Cei care se încălzesc cu gaz nu sunt conştienţi la ce se expun din punct de vedere medical. Rezidurile rezultate din arderea gazelor sunt deosebit de nocive pentru aparatul respirator, provocând distrugeri ireversibile în sistemul alveolelor, dar şi perturbări ale funcţionării creierului şi aparatului cardiovascular”,  atrăgea atenția Arion. Degeaba însă, fenomenul a rămas. O soluţie care să ducă la combaterea fenomenului de folosire a aragazului pe post de calorifer ar pu­tea consta în contorizarea indivi­duală, însă operațiunea este scumpă și presupune realizarea mai multor etape.
Au consumat mai puțin, dar au plătit mai mult
Faptul că în ultimul timp prețul gazelor a crescut nepermis de mult se vede și făcând o analiză a consumului înregistrat în ultimele două sezoane. Potrivit reprezentanților E.ON România „pentru consumatorii rezidențiali din categoria de consum B1, categorie în care se încadrează cea mai mare parte a acestora, consumul mediu de gaze naturale aferent lunii decembrie 2013 a fost aproximativ 1,365 MWH (echivalent 130 mc) raportat la 1,256 MWH (echivalent 119 mc) înregistrat în luna decembrie 2014”. Aceștia mai susțin că în ceea ce priveşte contravaloarea medie a facturilor de gaze naturale pentru clienţii rezidențiali din categoria de consum B1, aceasta a fost de aproximativ 111 lei pentru luna decembrie 2013, faţă de 117  lei pentru luna decembrie 2014. Cu alte cuvinte, deși au consumat mai puțin gaz comparativ cu sezonul trecut, clienții companiei au plătit mai mult. „Preţurile gazelor naturale sunt stabilite pe piaţa reglementată de către Autoritatea Natională       de Reglementare în Energie (ANRE)”, au ținut să precizeze cei de la E.On.
Statistici alarmante
Pe de altă parte, trebuie spus că, potrivit E.On, în primele zece zile ale anului, zi de zi o persoană a fost la un pas de moarte din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon. „În 2014, în aria de activitate a E.ON Distribuţie România intoxicaţiile au făcut 26 de victime, dintre care cinci au decedat. Informarea constantă despre utilizarea corectă şi responsabilă a surselor de energie poate salva vieţi. Toate aceste evenimente nefaste au avut drept cauze coşurile de fum înfundate, existenţa unor aparate de încălzire neracordate la coşurile de fum, utilizarea aragazurilor de gătit pentru încălzirea locuinţei, precum şi improvizaţiile la instalaţiile interioare de gaze naturale. Niciunul dintre aceste incidente, care se înmulţesc cu precădere odată cu venirea sezonului rece, nu ar fi avut loc dacă cei în cau­ză ar fi respectat regulile elementare de utilizare a apara­telor şi instalaţiilor care folosesc gazele naturale. O arată şi statisticile Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.), potrivit cărora peste 33% din totalul celor aproape 11.000 de incendii la locuinţe înregistrate în perioada 2012-2014 ar fi putut fi evitate dacă cei în cauză ar fi curăţat coşurile sau burlanele de fum ori le-ar fi reparat. Cel mai recent caz de acest fel a avut loc în data de 10 ianuarie a.c. în localitatea Ungheni din judeţul Mureş, când o familie formată din cinci persoane a ajuns la spital în urma intoxicaţiei cu monoxid de carbon, din cauza folosirii unui aragaz pentru încălzirea locuinţei. Evenimentul a fost înregistrat în cursul serii însă nu putem să nu ne gândim la consecinţele tragice pe care le-ar fi avut folosirea aragazului pe post de sobă dacă locatarii casei ar dormit. Cu siguranţă, acumularea în încăpere a gazelor arse ar fi fost fatală pentru întreaga familie, formată din doi copii, de doar unu şi cinci ani, şi trei femei care îi îngrijeau: mama, o soră a acesteia şi bunica copiilor”, se arată într-un comunicat de presă al E.On.
În încheiere, trebuie spus că reprezentanții companiei își sfătuiesc și ei clienții că trebuie să evite încălzirea locuinţei cu aragazuri de gătit, „acestea fiind surse majore de producere de intoxicaţii sau asfixii cu monoxid de carbon”.

  • Cetatean spune:

    Asta este o consecinta a sistemului centralizat de incalzire. Indeamna la furt pe spinarea vecinilor. Daca s-ar trece la sisteme individuale, ar scadea pierderile si poluarea, ar fi evitate furturile reciproce. Dar, CLM se tine ca orbul de bata, ca sa sustina un sistem muribund, fara a accepta alternative logice, fundamentate tehnic si economic.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției