Pentru a ne face o idee cât mai realistă despre unele aspecte din agricultura arădeană – pe lângă rezultate agricole ori lucrări de sezon, am abordat zilele trecute, cu directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului Arad, doctor-inginer Ioan Martin, problema vânzărilor de terenuri agricole.

În acest domeniu se înregis­trează câteva date mai… semnificative, peste care, zicem noi,  autori­- tățile centrale n-ar trebui să treacă nepăsătoare.
Astfel, situația vânzărilor de terenuri agricole, unde s-au adus modificări prin Legea nr. 17, intrată în vigoare în mai 2014, privind unele măsuri de „reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Dome­- niilor Statului“.
Iată ce ne spune oficialul arădean vizavi de aceste situații. „În Arad, la Direcția pentru Agricultură a Județului Arad s-au depus până în martie a.c. un număr de 16.200 cereri, adică oferte de vânzare de terenuri agricole. Suprafața oferită spre tranzacționare, rezultată în urma înregistrării acestor cereri este de 14.904 hectare.      S-au eliberat un număr de… 3.800 de avize finale și un număr de  12.400 adeverințe de liberă vânzare pentru oferte. Diferența se va soluționa în termenul legal prevăzut de lege (adică 30 de zile). Este însă un volum de muncă extraordinar și se face cu doar… 5 consilieri existenți în cadrul Direcției arădene, cu ei am reușit să aducem situația tuturor ofertelor de vânzare la zi, ceea ce e deosebit și trebuie menționat.
Ar mai fi de subliniat un alt aspect: județul Arad este… campion la vânzări, comparativ cu cele învecinate. Avem cele mai multe solicitări de tranzacționare de terenuri agricole; asta deși metodologia e destul de complicată. Aradul e urmat îndeaproape de județul Timiș – care are însă o suprafață agricolă aproape dublă față de Arad! Dacă vânzătorii sunt doar români, beneficiarii, adică doritorii de a achizițioana teren sunt în covârșitoare majoritate cetățeni din… Comunitatea Europeană (nu neapărat români); sunt însă și mulți  cumpărători români“ ne-a spus directorul Ioan Martin.
Cât privește datele parțiale înregistrate după realizarea acestor tranzacții, aici se poate spune că s-au înregistrat și plusuri. „S-a observat că odată achiziționate, terenurile agricole au fost utilizate în scop productiv și mai eficient. Asta și datorită existenței obligativității legale a noilor deținători de a cultiva aceste terenuri. În caz contrar neprimind banii de la APIA, termenul de grație fiind de un an“  a subliniat oficialul arădean.
Situația ar trebui să neliniștească, oarecum – sau nu?! – asta doar specialiștii din Minister, și nu numai, ar putea aprecia, asta prin prisma altor experiențe comunitare, firește. (F.B.)

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției