Au apărut recent o mulțime de articole în presă despre chirurgul din Timișoara reținut în timp ce primea 1.000 de euro de la un pacient

Se pare că medicul ar fi cerut șpagă de 1.000 de euro pentru o operație.

Marian Gașpar, în vârstă de 63 de ani, se află la conducerea secției de Chirurgie Cardiovasculară încă din anul 2003. Acesta a fost o figură constantă în ceea ce privește inovația intervențiilor chirurgicale cardiovasculare. Mulți arădeni au trecut prin mâinile acestui medic, iar părerile despre acest subiect au fost dintre cele mai diverse imediat după aparția articolului pe site-ul nostru www.glsa.ro.

,,Să îi fie rușine că are salar, nu trebuia să se facă doctor”, spune Felicia.  

,,Noi i-am învățat așa”, adaugă Cristian.

,,Rușine,  stiu că dacă nu primesc șpagă te lasă să mori”, menționează Lili .

Mulți arădeni sunt de părere că acest caz nu este primul și nu va fi nici ultimul de acest fel. ,,De parcă ar fi primul, sau ultimul.  Fără bani nici nu te bagă în seamă” , adaugă un alt arădean

,,Încă își permit să mai facă așa ceva?”, se miră Rodica. ,, Acum sunt plătiți ca afară. Dar și oamenii sunt de vină că încă mai umblă cu plicul după ei, cică altfel nu te bagă în seamă”, adaugă femeia.

Oamenii spun că ,,mita” este un lucru frecvent și ,,normal” în spitalele de stat de la noi, începând de la infirmiere, asistente și până la medici renumiți.

,,Ar trebui cercetati și cei de pe secția Orl din Timișoara tot 1.000 Euro cer pentru o operație”, precizează  o  arădencă.

,,Dacă nu le dai șpagă te externează mai bolnav de cum ai intrat. Dumnezeu să- i sature odată de șpăgi”, spune Maria T.

Unii dintre arădeni sunt sceptici că acest lucru chiar s-ar fi întâmplat și bănuiesc că ar fi o ,,poliță plătită” de vreun coleg al medicului.

,,Probabil a deranjat pe cineva și a trebuit sa elibereze locul. Probabil acea persoana la denuntat”, spune Ervin B.

Acest obicei al șpăgii din spitale e împământenit de zeci de ani, spun oamenii.

,,Da noi i-am învățat, așa, este adevarat. Am avut șase persoane , rude,  în spital și stiu cum e:  Nu dai, stai și așteaptă”, spune Irina G

,,Ce să zici, așa-i sistemul român.  Și la infirmieră dăm 50 lei să-ți schimbe patul,  altfel stai cu un schimb până ieși din spital”, povestește Sofia

,,Ei bine și cu ceilalți doctori „șpăgari ” din spitalele faimoase ce faceți? Numai pentru unul singur v-ați opintit ”, se întreabă retoric Carmelia M.

,,Nu ne mai facem bine, dacă și cu un salariu de peste 4.000 de euro, încă mai așteaptă șpagă, înseamnă ca nu ne mai revenim. Ar trebui făcut așa cu toti, 95% dintre doctori încă iau spagă”, încheie Daniela P.

Comentariile pe subiectul ,,șapga din spitale” au fost nenumărate, iar oamenii afirmă cu tărie că acest lucru se întâmplă zilnic, în mai toate instituțiile medicale de stat din țară.

Recomandările redacției