Arădenii cu dizabilități își vor putea ridica bilete de călătorie gratuită și de la ONG-uri

0
473

Noi schimbări ce vizează drepturile persoanelor cu dizabilități au intrat în vigoare, de săptămâna aceasta. Biletele de călătorie gratuită pentru persoanele cu handicap vor putea fi ridicate și distribuite acestora și de organizațiile neguvernamentale care le protejează și le reprezintă drepturile.

Un act normativ nou aprobat dă posibilitatea eliberării biletului de călătorie gratuită de către DGASPC și în baza cererii organizațiilor neguvernamentale care au ca scop protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Aceste organizații vor putea ridica biletele de călătorie gratuită, în baza unui protocol de colaborare încheiat cu Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului, urmând a le distribui membrilor săi.

Această măsură este menită să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilități, membre ale acestor organizații neguvernamentale. Trebuie spus că, se are în vedere și eliminarea unor chestiuni birocratice.

În prezent, dreptul la transport interurban al persoanelor cu handicap este reglementat de Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, iar modalitatea de acordare a acestor drepturi este stabilită prin Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1017/2018. Acestea stabilesc regula prin care, eliberarea biletului de călătorie gratuită se face de DGASPC, numai în baza cererii persoanei cu handicap, reprezentantului legal sau altei persoane cu împuternicire notarială în acest sens sau în baza cererii asistentului personal.

La nivelul județului nostru, numărul mediu al persoanelor cu handicap din evidențe este de peste 15.100. În timp ce unii au grad mediu de handicap, mulți suferă de dizabilități severe.

La nivel de țară, sute de mii de oameni ar avea dreptul la transport interurban gratuit.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.