Arădenii cu dizabilități se pot pensiona mai repede

0
256

O veste bună pentru arădenii angajați, cu handicap grav, accentuat sau mediu. Mai nou conform legii aceștia beneficiază de o pensionare mai rapidă, fără să se țină seama de momentul la care au căpătat dizabilitatea, potrivit unui OUG publicat marți în Monitorul Oficial, care se aplică deja. Prin OUG nr. 94/2021, ce a apărut marți în Monitorul Oficial, s-a eliminat din Legea pensiilor (263/2010) o discriminare ce permitea pensionarea mai rapidă a celor care au căpătat un handicap înainte de asigurarea în sistemul public de pensii, aspect asupra căruia CCR s-a pronunțat în 2018 printr-o decizie, conform avocat net.

Concret, OUG-ul prevede că beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare și a stagiilor de cotizare toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap, și nu doar cei care au căpătat handicapul înainte de asigurarea la pensii.

Prin urmare, toți angajații aflați în această situație beneficiază, în funcție de gradul de handicap, de reducerea vârstei de pensionare după cum urmează:

15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condițiile handicapului, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;

10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condițiile handicapului, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;

10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condițiile handicapului, stagiul complet de cotizare.

De asemenea, potrivit OUG-ului publicat, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare ca nevăzător sau în condiții de handicap li se acordă un stagiu potențial, determinat ca diferență între stagiile de cotizare amintite mai sus și cele realizate până la data acordării pensiei de invaliditate, precizează sursa citată.

În prezent, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei, iar stagiul complet de cotizare, adică perioada în care o persoană a lucrat legal, este, indiferent de sex, de 35 de ani.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.