Arădenii cu membrele amputate nu vor mai primi certificat permanent de handicap

1
1624

Proiectul de lege care stabilea ca anumite persoane cu handicap, mai exact, cele care au suferit amputarea unor membre, să scape de prezentarea la reevaluările periodice, apărut în 2019, a fost respins definitiv de Camera Deputaților. Astfel, proiectul își încheie aici parcursul legislativ. Totuși, măsura este deja în legislația actuală privind drepturile persoanelor cu handicap.

Eliminarea deplăsărilor repetate ale persoanelor cu dizabilități pentru a li se stabili gradul de handicap era doar una dintre măsurile cuprinse în Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, document ce a fost respins definitiv de către deputați, ceea ce înseamnă că nu se va aplica, conform avocatnet.ro.

În esență, propunerea legislativă prevedea că persoanele cu amputări ale membrelor să nu mai fie nevoite să mai meargă la reevaluările periodice, ci să primească un certificat de încadrare în grad de handicap permanent. Totuși, dacă starea de sănătate a acestor persoane se deteriora, ele ar fi putut solicita efectuarea unei reevaluări.

“Pentru persoanele cu handicap a căror afecțiune a generat amputarea membrelor, Comisia de evaluare va stabili un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice, cu excepția reevaluării în cazul în care se solicită acest lucru ca urmare a agravării condiției lor medico-psihosociale”, se specifica în documentul respins definitiv.

O altă măsură cuprinsă în inițiativa legislativă viza integrarea socială a persoanelor cu invalidități. Mai exact, pentru aceste persoane, după cum stabilea proiectul de act normativ, comisia de evaluare ar fi avut obligația de a elabora programul individual de reabilitare și integrare socială a adultului cu handicap și de a-l trimite medicului de familie în vederea monitorizării de către acesta a respectării măsurilor cuprinse în program”.

Măsura se regăsește deja în Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, acesta fiind, de altfel, așa cum au justificat deputații, și motivul respingerii acestui proiect. „Pentru persoanele cu handicap a căror afecțiune a generat deficiențe funcționale și/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil și care nu pot urma programe de recuperare, Comisia de evaluare va stabili un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice”, scrie acum în lege.

În plus, prin Ordinul nr. 741/2019 se stabilește ca permanent termenul de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap pentru cei cu afecțiuni care au generat amputarea membrelor.

AProiectul de lege NU se poate aplica. Acesta a fost respins definitiv de forul decizional, astfel că și-a încetat traseul legislativ.

1 COMENTARIU

  1. Imbecili deputatii astia …spera cumva sa le creasca inapoi membrele ? Care e logica sau de ce ai vrea sa aduci la reevaluare in om care are un picior amputat???? Nu putem introduce o testare IQ inainte de a fi acceptati in parlament?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.