restante

Creditele în valută au avut trecere mai mare

Presa centrală a tras, recent, un nou semnal de alarmă cu privire la situaţia persoanelor care au diverse credite la bănci. Potrivit unei analize făcute în baza raportului Băncii Naţionale cu privire la structura în profil teritorial a creditelor şi depozitelor populaţiei şi agenţilor economici românii îşi achită tot mai greu ratele pentru credite. Astfel, în septembrie, valoarea creditelor restante a ajuns la zece miliarde de lei, peste valoarea înregistrată în vară.

În ceea ce priveşte situaţia înregistrată la Arad, trebuie spus că în luna septembrie, creditele restante au crescut cu şapte milioane de lei comparativ cu luna anterioară, ajungând la 419,8 milioane de lei. Dacă în ceea ce priveşte creditele în lei, restantanţele au totalizat 192,2 milioane, faţă de 188 milioane în august, restanţele la creditele în valută au crescut de la contravaloarea în lei a 224,8 milioane, la 227,6 milioane. Mai trebuie spus că în iulie, restanţele la creditele în lei erau de 202,6 milioane, iar la cele în valută de 218,4 milioane. Datele furnizate de BNR sunt bazate pe informaţiile furnizate de bănci persoane juridice române, de sucursalele băncilor străine în România, de băncile de economisire şi creditare în domeniul locativ şi de Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP.

De menţionat că în situaţia de faţă, sunt bănci care caută tot felul de soluţii pentru a-şi ajuta clienţii cu probleme să se redrezeze financiar, una dintre acestea fiind comasarea mai multor credite restante într-unul singur, cu o rată mai mică şi o perioadă de rambursare mai mare. În cazul multor debitori, care au datorii restante mult prea mari, se trece la executarea silită.

În ciuda restanţelor, împrumuturile cresc

Deşi restanţele au crescut comparativ cu luna anterioară, trebuie spus că şi valoarea creditelor curente a crescut, semn că arădenii au încă curaj să se împrumute, cu toate că ştiu că le va fi greu să-şi plătească ratele. În august, valoarea creditelor curente a ajuns la 2.567,7 milioane de lei, din care 1.132,1 milioane la creditele în lei şi 1.435,6 la creditele în valută. O lună mai târziu, valoarea creditelor curente a ajuns la 2.678,6 milioane de lei, din care 1.232,5 milioane la creditele în moneda naţională şi 1.446,1 milioane la creditele în valută. De remarcat că, atât în august, cât şi în septembrie, arădenii au preferat creditele în valută, ignorând sfatul primit de la reprezentanţii BNR care spun de câte ori au ocazia că este bine să te îndatorezi în moneda în care câştigi, pentru a nu fi expus riscurilor legate de creşterea necontrolată a cursului valutar.

Recomandările redacției