Arădenii, disperați din cauza hoților de catalizatoare: în cartiere oamenii stau noaptea să-și păzească mașinile

0
4983

Odată cu pandemia a apărut o nouă formulă de supraviețuire: furtul catalizatoarelor. Zeci de șoferi, reclamă în fiecare săptămână acest tip de furturi. Se pare că, de ceva vreme, hoții de catalizatoare dau tot mai multe lovituri în Arad. Sunetul auto de tobă stricată a început să se audă tot mai des în oraș și asta datorită faptului că lipsește această piesă numită catalizator.  Extrem de scumpă, piesa este vânată în special pentru cantitățile mici de aur și platină din componența sa.

Pentru un arădean surpriza a venit chiar în a doua zi de Paști, când a coborât în parcare și a constatat dezastrul. Incidentul s-a petrecut luni dimineața într-o parcare din Micălaca, zona Miorița.

,,Nu vă  potolește Dumnezeu nici de Paști,  hahalerelor? Acum v-ați axat pe parcările din spatele blocurilor. De medicamente să aveți parte de banii catalizatorului meu”, spune Lorin revoltat.

Un  arădean revoltat de situația prin care trecea omul păgubit, se întreabă unde este poliția locală în acest caz.  ,, Acum este a doua zi de Pasți, saloanele de pensat și epilat sunt închise, oare unde sunt polițiștii?”, face arădeanul haz de necaz.

Cazul nu este singular în Arad. Sunt foarte mulți șoferi păgubiți care se plâng de faptul că poliția nu face nimic în situația lor. Ba din contră, dacă fac sesizări sunt întrebați ,,doar atât vi s-a furat?”.

 „Acum o săptămână mă pregăteam ca omul să plec la serviciu și, când m-am urcat în mașină și am pornit-o, am auzit un zgomot foarte puternic de tobă spartă și am mers la service. Acolo au observat că lipsește catalizatorul”, poveștește un  alt păgubit.

Un alt arădean,  a observat  că mașina lui nouă, lăsată în parcare peste noapte, dimineața scotea un sunet asurzitor. Mergând la un atelier auto a constatat că i s-a furat catalizatorul.

,,Oameni buni, în Arad se fură ca-n codru, iar de la poliție primești doar comentariul: doar atât vi s-a furat???? Hai sa ne organizăm toți cei cărora li s-a furat ceva de la mașină, doar anul ăsta, și să facem o plângere la primărie și la poliție, poate îi trezim. Pe primar mă îndoiesc că-l trezim, el are de numărat țevi prin oraș, e ocupat”, spune Mihai revoltat.

Liviu spune că și el a trecut recent printr-o situație similară. ,,În noaptea de 30 aprilie spre 1 mai,  mi l-au furat (n.r. catalizatorul) din Alfa de pe o mașină Logan.  Când a venit Poliția nu au făcut decât să ridice din umeri”, povestește omul.

,,Am ajuns să ieșim noaptea cu rândul, câțiva vecini, până la parcări sau să ne uităm pe geamuri noaptea,  să ne păzim mașinile. Că poliția lipsește cu desăvârșire”, spune Vasi din Micălaca.

 Se pare că hoții s-au specializat, studiază mașinile pe care urmează să le urce pe cric, de unde sustrag catalizatorul. Piesa auto este dezmembrată pentru a extrage cele câteva grame de aur și platină.

Nu doar în Arad au fost semnalate astfel de cazuri ci și în satele și comunele din județ. Un cititor ne semnalează faptul că în satul unde locuiește, într-o zonă de de munte, hoții au ajuns să intre pe proprietatea sa și au încercat să sustragă piesa mult dorită. Salvarea omului a fost câinele din gospodărie, care i-a pus pe fugă răufăcătorii.

,,Catalizatorul are rolul ca mașina să polueze cât mai puțin. Odată scos, mașina poluează mult mai mult”, spune un mecanic auto.  

De asemenea, mecanicii auto precizează că furtul unui catalizator de pe autoturism poate dura în jur de  un minut. În cele mai multe cazuri, hoții au cunoștințe mecanice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.