Cei care au trăit în perioada comunistă își mai amintesc, cu siguranță, de celebrele bibelouri, pe care orice cetățean le avea în casă. Aceste obiecte erau, de multe ori, obținute cu greu, iar oamenii dădeau sume destul de mari pentru a le achiziționa. După Revoluție, pe bibelorurile din casele arădenilor s-a așternut ,,praful”. Mulți dintre aceștia, schimbându-și mentalitatea, au început să renuțe la aceste ,,obiecte de artă” și să le depoziteze prin poduri sau cămari. De puțin timp însă, aceste obiecte au început să aibă iar căutare. Dovada, în acest sens, o constituie unul dintre cele mai mari site-uri de vânzări din țară, unde aceste obiecte sunt în număr tot mai mare.  Așadar, anunțurile cu bibelouri din perioada comunistă s-au înmulțit, iar arădenii  care nu s-au despărțit de lucrurile care le înfrumusețau viața atunci, încearcă acum să facă un ban de pe urma lor. Multe dintre aceste obiecte sunt la prețuri prohibitive. Se vând așadar, pești de sticlă, balerine , amorași, căței, pisici și alte obiecte din porțelan cu care eram familiarizați în perioada comunistă.  Multe dintre acestea au fost păstrate într-o stare foarte bună ceea ce face ca prețul lor să crească serios.

Prețurile pe care le cer arădenii pentru un bibelou sunt cuprinse între 5 lei și pot ajunge până la 450 de lei, pentru un asemenea obiect. Cel mai scump, se pare că, este celebrul pește de sticlă pe care toată lumea îl avea pe televizorul din sufragerie. Și culmea este că se și vinde. De exemplu la celebrul pește de sticlă stocul era epuizat zilele trecute.

Și nu doar bibelourile se vând pe internet. După multitudinea de produse, de pe vremea lui Ceaușescu, tragem concluzia că mulți arădeni sunt nostaligici, fie că vând, fie că doresc să cumpere. Pe lângă bibelouri se mai vând și sticle de sifon, apă minerală, lapte sau borcane de muștar, tot din perioada comunistă,  acestea au prețuri mai mici față de celebrele bibelouri.

Însă un preț care ne-a atras atenția și ne face să ne închinăm, ca la icoane,  îl are cartea ,,Omagiu”  cu coperți de pânză roșii, de pe vremea răposatului, care costă nici mai mult, nici mai puțin decât 1.200 de lei. ,,Oare cine o mai citi așa ceva?”, scrie un arădean într-un comentariu. Se pare că sunt destui care ar citi, doar că prețul îi cam liniștește.  ,, La 26 ianuarie 1973, Nicolae Ceausescu a împlinit 55 de ani de viața și 40 de activitate revoluționară. Toată țara îi mulțumea, iar cadoul primit cu aceasta ocazie,  a fost cartea Omagiul. Ea  cuprinde urările poporului și mesajele primite de pe toate meridianele globului”, îi face reclamă vânzătorul. .

 

Recomandările redacției