munca

Peste 1.000 de oferte de angajare au la dispoziţie şomerii arădeni, în această perioadă. Aradul este şi de această dată între judeţele cu cele mai mari posibilităţi de angajare. Companiile din industrie sunt principalii angajatori la nivel de Arad.

Ofertele de angajare anunţate de angajatorii arădeni la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) se adresează însă în special persoanelor cu studii medii. În municipiu sunt ofertate peste 900 de oferte de lucru. La mare căutare sunt confecţionerii asamblatori, confecţionerii de cablaje auto, muncitorii necalificaţi la asamblarea pieselor, operatorii confecţioneri, şlefuitorii de metale, stivuitoriştii, tapiţerii, tâmplarii dar şi ospătarii şi vânzătorii.

Arădenii cu studii superioare nu au foaste multe posibilităţi de orientare, cel puţin  nu în lista de job-uri anunţate la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Arad. Totuşi şi pentru persoanele cu nivel ridicat de pregătire există câteva oportunităţi. Se caută administrator de reţea de calculatoare, programator IT, contabil, inginer electronist şi inginer producţie.

De lucru îşi pot găsi şi şomerii de la Chişineu- Criş, aici fiind la mare căutare muncitorii necalificaţi la asamblarea şi montarea pieselor. De asemenea, câteva oferte de angajare sunt valabile şi în Lipova şi Sebiş.

În prezent, la nivelul judeţului sunt peste 6.000 de şomeri, aflaţi în evidenţa AJOFM, iar proiectul pentru înregistrarea de noi şomeri este încă în derulare, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

În viitorul apropiat, şomerii şi-ar putea lua indemnizaţia pe card, în urma unui proiect ce urmează să fie derulat la nivel naţional. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în calitate de partener implementează proiectul strategic „Acțiunea: Prepaid! – Soluție de reformare și modernizare a serviciilor SPO prin implementarea unui sistem modern de plată a indemnizației de șomaj”. Reprezentanţii agenţiei de şomaj spun că, noul sistem încasare a banilor pe card va fi implementat mai întâi pe un grup ţintă de persoane, pentru ca mai apoi să poată alege cardul orice şomer. Sunt vizaţi în special cei care primesc deja şomajul prin mandat poştal, dar se adresează şi celorlalţi care vor trece la acest statut.

Chiar dacă vor alege să-şi primească pe card indemnizaţia de şomaj, şomerii tot nu vor scăpa de drumurile la agenţie pentru vizarea carnetelor de şomeri.

  • Cetatean spune:

    Cati dintre somerii declarati lucreaza la negru, in tara sau in strainatete, luand indemnizatii de somaj ca si „bonus” nemeritat ? Stie coneva ? Cat desprelocurile de munca oferite – mai apropiate de o sclavie moderna, decat de locuri cinstite, cu inalta calificare, care sa aduca venituri atat persoanelor in cauza, cat si la bugetele locale.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției