Arădenii în șomaj tehnic nu mai primesc bani de la bugetul de stat

0
289

Statul român le dă o lovitură grea angajatorilor.  Indemnizațiile de șomaj tehnic nu se mai decontează de la bugetul de stat, iar angajatorii care doresc să aplice măsura șomajului tehnic, trebuie să suporte din bugete proprii aplicarea acesteia. Această măsură a intrat în vigoare saptămâna aceasta. Facilitatea a fost prelungită succesiv de la începutul pandemiei, iar ultimul termen până la care s-a prevăzut posibilitatea de a beneficia de acest sprijin din partea statului pentru domeniile restricţionate din cauza pandemiei fiind 30.06.2021, conform OUG 211/2020.

Astfel, angajatorul are posibilitatea de a aplica măsura şomajului tehnic în privinţa salariaţilor, însă indemnizaţia aferentă de 75% din salariul de bază va fi suportată to de el, nu de la bugetul de stat.

Reamintim că la finalul anului trecut s-a reglementat cu titlu general regimul şomajului tehnic în perioade de stare de asediu sau stare de urgenţă decretate pe teritoriul României. Astfel, salariaţii afectaţi de activitatea redusă sau întreruptă, care au contractul individual de muncă suspendat beneficiau de o indemnizaţie plătită din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut, pe toată durata menţinerii unei stări de asediu sau stări de urgenţă în România.

Totuşi, modificările introduse în Codul Muncii nu vizează şi ipoteza unei stări de alertă, ci doar starea de urgenţă şi starea de asediu.

 De asemenea, angajatorul are posibilitatea acum, dacă bugetul acestuia permite, să suplimenteze indemnizaţia acoperită de la bugetul de stat cu sume reprezentând diferenţa de până la minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.