Arădenii inspiră al treilea cel mai poluat aer din România

0
426

Poluarea aerului și colectarea deșeurilor fac ravagii în ţara noastră. Comisia Europeană așteaptă ca țara noastră să ia măsurile urgente și necesare privind colectarea și depozitarea deșeurilor dar și pentru îmbunătățirea calității aerului.

Aerul respirabil din ţara noastră, extrem de toxic. Oficialii europeni au avertizat România încă de luna trecută că nu a îndeplinit obligațiile privind deșeurile şi poluarea aerului.

Iar, in octombrie anul trecut, Comisia Europeană a deschis României patru proceduri de infringement privind deșeurile, natura, apa și calitatea aerului. Potrivit statisticilor, în Europa mor, în fiecare an, 50.000 de oameni din cauza poluării.

Am inițiat proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor pentru a ne asigura că România respectă normele europene în aceste sectoare importante, care au un impact direct asupra calității vieții oamenilor și asupra sănătății acestora. Așteptăm acum ca România să ia măsurile necesare privind deșeurile, precum și privind calitatea aerului“, a spus Ursula von der Leyen, șefa executivului de la Bruxelles.

Și vorbim aici despre chestiuni grave. Poluarea atmosferică duce, anual, la 50.000 de decese premature în Europa. Astfel de pierderi de vieți omenești pot fi prevenite. Să lucrăm împreună în acest sens”, a continuat ea, potrivit caleaeuropeană.ro.

Aradul, în topul poluării

În topul orașelor europene cu populație mai mare de 100.000 de locuitori, cea mai mare concentrație de ozon raportată în luna iunie a avut-o Oradea cu locul 205 din 412 orașe analizate, urmată de Cluj Napoca cu poziția 268, Arad cu poziția 272 și Tulcea locul 288.

Specialiștii în calitatea aerului atrag atenția că persoanele care suferă de astm şi copiii sunt expuse în mod inevitabil la niveluri ridicate de ozon. Acest lucru are ca rezultat tusea, iritarea ochilor, scăderea funcţiei pulmonare şi o susceptibilitate mai mare la infecţii. Inflamaţia indusă de O3 contribuie de asemenea la boli de inimă, diabet şi alte tulburări metabolice.

O modalitate simplă de măsurare a nivelului de ozon este utilizarea senzorilor de calitate a aerului. De exemplu, senzorii de calitate a aerului Airly măsoară concentraţia gazelor folosind senzorul Airly PM + NO2, O3, care ar trebui instalat în afara clădirii, la o înălţime de 1,5 metri până la maximum opt metri şi alimentat permanent cu energie electrică. Pentru a combate excesul de ozon în apropierea suprafeţei pământului, ne putem apăra fie pasiv, evitând zonele foarte însorite şi petrecând timp în zonele verzi, fie luând o serie de acţiuni pentru a limita producţia precursorilor săi.

Cât timp nu putem controla cantitatea de soare, impactul asupra emisiilor de NO2 din sectoarele energiei şi transporturilor rămâne semnificativ, una dintre soluţii fiind să renunţăm la călătoriile cu maşini diesel şi optând pentru o bicicletă sau cel puţin transport public, cum ar fi un autobuz sau un tramvai, mai recomandă specialiștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.