Petru HorgaArădenii par să nu mai iasă din criză, dacă ne raportăm la valoarea restanţelor la creditele luate din bănci, care cresc de la o lună la alta. Conform unui raport al BNR cu privire la comportamentului po­pulaţiei în profil teritorial, din februarie până în martie, restanţele la creditele în lei au crescut cu 7,8 milioane de lei, creşterea fiind de 57,8 milioane de lei, dacă ne raportăm la luna martie a anului trecut. În ceea ce priveşte restanţele la creditele luate în valută, acestea au fost mai mici, semn că locuitorii judeţului şi-au dat seama că nu este bine să se împrumute în euro, dolari sau franci elveţieni dacă au salariile în lei. Astfel, între februarie şi martie, restanţele au crescut cu două milioane de lei, iar între martie 2012 şi martie 2013 cu 20,1 milioane de lei.
Investiţiile sunt privite cu teamă
De menţionat însă că, în ultimul an, valoarea depozitelor în valută a crescut substanţial, semn că persoanele care au bani se tem să investească. „Datoriile la bănci cresc din cauza faptului că persoanele care au contractat împrumuturi pe timpul boom-ului imobiliar, au acum dificultăţi să-şi plătească ratele. Este o situaţie cumva naturală, dacă au fost acordate credite fără verificarea boniţăţii clienţilor, fiindcă pe vremea aceea economia a permis acest lucru. În ceea ce-i priveşte pe cei care-şi fac acum depozite bancare, este vorba despre persoane care au un anu­mit surplus, au tendinţe spre econo­mi­sire şi se tem să investească. Teama aceasta a apă­rut din cauza experien­ţelor anterioare. Acum, lucrurile încep să se aşeze, iar randamentul depozi­telor bancare nu este foarte mare. Pieţele financiare şi cele imobiliare ar trebui să câştige din nou încrederea investitorilor. Eu personal aş recomanda tuturor celor care au acum bani să-i investească, pentru că piaţa este jos”, a declarat Petru Horga, preşedintele Fili­alei Arad a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
În condiţiile în care valoarea creditelor restante creşte lună de lună şi băncile fac tot posibilul pentru a-şi mai recupera din pierderi, astfel încât îi execută silit pe rău-platnici, scoţându-le la licitaţie bunurile. Conform site-urilor de profil, în municipiu şi judeţ sunt organizate licitaţii pe bandă rulantă pentru terenuri intravilane şi extravi­lane, pentru case, vile, apartamente, spaţii comerciale, magazii, garaje, birouri, bunuri de uz casnic sau aparatură electronică.

Recomandările redacției