Arădenii își pot construi case doar în anumite condiții

0
811

V-ați săturat de viața și traiul în comun de la bloc? Doriți să vă construiți o casă? Nimic mai frumos, însă pe lângă banii necesai realizări acestui vis, arădenii trebuie să cunoască foarte bine și legislația în vigoare. Astfel pentru a nu exista conflicte între vecini, trebuie să știm că există o distanță minimă prevăzută de lege între case. Și nu numai distanța minimă între case, ci și între casa vecinului și alte construcții precum blocuri, hale, clădiri de birouri. Codul Civil reglementează distanțele minime la care arădenii  pot ridica noi construcții lângă cele deja existente.

Care este distanță minimă pe care trebuie să o aibă  față de vecini, se întreabă mulți arădeni care își construiesc o casă.

Legislația din România prevede distanța minimă în construcții, adică distanța pe care o construcție nouă trebuie să o respecte în raport cu clădirile deja existente. Aceasta trebuie să fie de 60 de centimetri față de linia de hotar.

,,Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanța minimă se poate face prin acordul părților exprimat printr-un înscris autentic”, spune textul legii valabile pe tot teritoriul României.

De asemenea, tot în Codul Civil se arată că ,,nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor”.

Dacă vă doriți o grădină cu pomi și flori, trebuie să știți că există și o distanță minimă pentru plantarea unui pom față de curtea vecinului

Așadar plantarea unui copac în raport cu gardul vecinului este de minim de 2 metri, se arată în Codul Civil la articolul 613. ”În lipsa unor dispoziții cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiți la o distanță de cel puțin doi metri de linia de hotar, cu excepția acelora mai mici de doi metri, a plantațiilor și a gardurilor vii”, se arată în legislație, conform AGROINTEL.RO

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.