Aradul are printre cei mai puţini asistaţi social din ţară, având  doar 2.121 de persoane care beneficiază de aceste venituri garantate de stat, conform unui raport al Agenţiei  Naţionale pentru Plăţi și Inspecţie Socială din luna noiembrie 2020.

 Suma totală plătită în luna august 2020 de statul român pentru ajutorul social s-a ridicat la 44,225 milioane de lei, valoarea medie plătită fiind de 263,06 lei, conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), informează Agerpres.

De acest ajutor social au beneficiat 168.120 de persoane. Cei mai mulţi beneficiari erau înregistraţi în judeţele Dolj – 10.732 persoane, Bacău – 9.113 şi Buzău – 9.073.

Amintim că, potrivit Legii 416/2001, a venitului minim garantat, familiile și persoanele singure sărace au dreptul la un ajutor social al cărui cuantum diferă în funcție de numărul membrilor componenți. Astfel, familia cu o persoană primește lunar 141,5 lei. Cele cu 2 persoane iau 255 lei, cu 3-357 lei, 4-442 lei și cele care au în componență 5 membri beneficiază de 527 lei. Familiile mai numeroase iau 527 lei la care se adaugă câte 36,5 lei pentru fiecare persoană ce depășește numărul de cinci.

În cazul în care arădenii beneficiarii de ajutor social, refuză un loc de muncă sau participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, dreptul la ajutorul social încetează. În cazul refuzului unui loc de muncă, se poate solicita un alt drept doar după o perioadă de 12 luni de la data deciziei de încetare a dreptului.

A fost prevăzută de asemenea obligaţia primarului de a întocmi planul de activităţi sezoniere pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care au nevoie de forţă de muncă precum şi stabilirea condiţiilor de efectuare a activităţilor sezoniere de către beneficiarii de ajutor social, inclusiv remunerarea acestor activităţi sezoniere.

În situaţia în care beneficiarii de ajutor social refuză de două ori participarea la aceste activităţi sezoniere, dreptul la ajutorul social încetează, urmând să poată fi solicitat un nou drept doar la un interval de 12 luni, ca şi în cazul refuzului unui loc de muncă.

Recomandările redacției