ajutoareArădenii nu vor mai primi ajutoare alimentare de la UE, ci tichete. Făina, uleiul şi zahărul, primite ca ajutoare de persoane nevoiaşe ar putea fi înlocuite cu vouchere. O altă noutate – Consiliul Judeţean se va ocupa de program, ci Instituţia Prefectului.

Începând cu anul 2015 ajutoarele vor fi distribuite de două ori pe an. Ministerul Fondurilor Europene a propus emiterea unor cupoane individuale care vor fi tipărite de “Imprimeria Naţională” şi vor avea elemente de siguranţă. Pe cupoane vor fi trecute datele personale ale celui care va primi ajutoare, componenţa coşului alimentar, precum şi perioada de valabilitate. Cupoanele se vor elibera anual şi vor avea valabilitate restrânsă. După ce vor fi tipărite de Imprimeria Naţională cu datele persoanelor, furnizate de Ministerul Muncii, biletele vor fi transmise prefecturilor din fiecare judeţ, care le vor repartiza primăriilor. De aici, cupoanele vor ajunge la destinatarii lor, care le vor preschimba în alimente la depozitele special înfiinţate în baza programului. Pentru persoanele care nu sunt deplasabile, autorităţile locale vor face parteneriate cu ONG-uri care acţionează în domeniu, pentru distribuirea pachetelor cu alimente la domiciliul beneficiarilor.

Totodată, cheltuielile de transport şi depozitare vor fi evidenţiate separat de cheltuielile pentru pachetele alimentare. Pachetele alimentare vor fi ambalate individual de către furnizori. Aproape 50.000 de arădeni cu situaţie financiară precară au beneficiat anual de ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană.

Recomandările redacției