Tiberius Marius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat vineri că pastilele cu iodură de potasiu nu vor mai fi distribuite în cabinetele medicilor de familie.

Acestea vor fi date populației doar în cazul unui incident nuclear, potrivit Europa FM.

Brădățan a precizat la Europa FM că cele 30 de milioane de pastile produse de curând de Antibiotice Iași rămân la Direcțiile de Sănătate Publică.

Inițial, ministrul sănătății a încercat să convingă medicii de familie să distribuie pastilele, dar aceștia au explicat că acest lucru ar bloca acordarea serviciilor curente în cabinete.

„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor”, a precizat secretarul de stat, potrivit sursei citate.

Însă, Ministerul Sănătății precizează, în campania de informare a populației, că în caz de incident nuclear, „în scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției