gaz primaPotrivit Realitatea.net care a colectat datele furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, arădenii plătesc printre cele mai mari preţuri din ţară la gaz. Asta, în condiţiile în care preţurile pe care sunt nevoiţi să le plătească consumatorii csnici diferă cu până la 50%, în funcţie de locul în care se află şi în funcţie de furnizor şi distribuitor. Dacă cel mai mic preţ este de 92,29 lei/MWh şi este plătit de locuitorii unor sate din judeţul Iaşi, cel mai mare preţ este de  141,58 lei/MWh, fiind plătit   de clienţii Petrom Distribuţie Gaze, devenită între timp Premier Energy, clienţi care locuiesc, potrivit Realitatea.net în partea de sud şi de vest a ţării. În ceea ce-i priveşte pe arădeni, aceştia plătesc, potrivit Economica.net, 134,69 lei/MWh, preţ perceput de distribuitorul Gaz Vest.
Gazele româneşti, o speranţă pentru preţuri mai mici
Dorina Lupşe, preşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA) ne-a declarat că speră ca şi arădenii să plătească un preţ mai mic dacă necesarul de gaz va fi asigurat doar de pe piaţa internă, aşa cum s-a anunţat zilele trecute. „Gazul care ajun­ge la consumatorii arădeni este furnizat de E.On Gaz şi este distribuit de Gaz Vest. Probabil că preţul e mai mare la noi şi pentru că suntem înspre capătul reţelei. Conform ultimelor informaţii apărute, necesarul de gaz din România va putea fi asigurat de pe piaţa internă, astfel încât ar trebui să plătim un preţ mai mic”, a declarat Dorina Lupşe. Aceasta a ţinut să precizeze că în ultimii ani, consumatorii arădeni au început să facă economii, pentru a putea să-şi plătească facturile la utilităţi. „Consuma­- torii casnici de la noi s-au obişnuit să facă economii de tot felul, să nu se mai în­călzească, să gătească mai puţin”, a mai spus Dorina Lupşe.
Pe lângă faptul că preţul gazului este foarte mare, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din Arad susţin că şi preţurile practicate de cei care fac revizia instalaţilor de gaz din locuinţe sunt exagerate. „Tarifele pentru verificarea instalaţiilor, pentru revizii, ni se par foarte mari. Acum câţiva ani, când am avut o întâlnire cu reprezentanţii E.On, am ridicat această problemă. Atunci se plătea câte 28-29 de lei pe apartament, acum s-a ajuns la 41 de lei”, a continuat Dorina Lupşe.
Consumatorii care sunt nemulţumiţi de preţurile percepute de actualii furnizori de curent şi de gaz au posibilitatea să-şi aleagă furnizorul. Posibilitatea de schimbare a furnizorului de utilități este privită de mulți dintre consumatori ca fiind o gură de oxigen, pentru că, fiind puse în fața posibilității de a-și pierde clienții, marile companii vor trebui să-și revizuiască atitudinea și să vină cu oferte atractive.

Recomandările redacției