Tragedia morții polițistului Cristian Amăriei, ucis în misiune i-a mișcat pe arădeni. I-au adus un ultim omagiu polițiști arădeni, dar și oameni simpli, mânați de emoții și cu mult respect față de sacrificiul celui trecut în neființă.

Polițiștii arădeni, alături de colegii din toată țara au păstrat un moment de reculegere în memoria colegului timișorean, împușcat mortal duminică, de un bărbat urmărit internațional.

Aceștia s-au strâns și au păstrat un moment de reculegere pentru cel care și-a dat viața în timpul serviciului.

Zilele ce urmează îi vor fi dedicate polițistului și toți se vor mobiliza ca să îl prindă pe criminal, aceștia făcând echipă cu trupe speciale din mai multe orașe încă de când a avut loc nenorocirea.

AradTraffic – acțiune de solidarizare

În afara colegilor polițiști, un grup de arădeni s-a mobilizat organizând o întâlnire în semn de solidaritate, pentru polițistul căzut la datorie. În acest grup sunt și agenți de poliție arădeni.

Întâlnirea a avut loc în fața Inspectoratului de Poliție, de pe strada Vârful cu Dor.

Toate acestea s-au programat online, pe grupurille de facebook din care fac parte mai mulți polițiști și oameni care își doresc să arate cât de mult regretă cele întâmplate, dar și respectul față de polițistul care s-a ținut de jurământul făcut la începutul carierei sale.

„Împreună cu grupul AradTraffic am avut inițiativa de a organiza o întâlnire semn de solidaritate, pentru familia polițistului care și-a pierdut viața și IPJ Timișoara. Ne pare nespus de rău pentru cele întâmplate. Măsurile de siguranță pentru polițiști ar trebui îmbunătățite, pentru că, în acest moment sunt fără nicio apărare. Practic mor cu legea în mână! Polițiștii nu sunt văzuți cum trebuie, nu sunt respectați. Nu există respect pentru polițiști“, a spus Adi Rus, inițiatorul manifestului de solidaritate, de meserie agent de securitate.

La întâlnire, arădenii și-au exprimat părerile vizavi de caz, dar și despre regimul de muncă al polițiștilor.

„Ar fi nevoie de îmbunătățiri în dotările polițiștilor, ca tragedii ca asta să nu se repete. Nu sunt respectați nici de cetățeni cum ar trebui“, a spus Carmen Nina.

Unii arădeni au vorbit și despre lipsa de siguranță a cetățenilor, în general.  

„Am venit să aprind o lumânare ca omagiu pentru polițistul decedat. Teoretic și practic, Poliția Română ar trebui să ne apere. Polițiștii nu ar trebui înjosiți de niște derbedei – așa-zișii interlopi. Ar trebui să aibă la dispoziție mai multe măsuri de siguranță. De asemenea, având în vedere infracționalitatea ar trebui ca numărul polițiștilor să crească.

Personal am momente în care nu mă simt în siguranță. Lucrez la curierat și diminețile îmi place să merg pe jos. Pe strada Mețianu este plin de boschetari, nesimțiți. Acum sunt gravidă și e mai dificil, însă nu mă simțeam nicicând în siguranță în unele zone“ a spus Andreea Otilia.

Solidaritate și în mediul online

Tot în semn de solidaritate, lumea s-a mobilizat în așa fel încât, în mediul online, pe grupurile special făcute pentru depistarea radarelor, nimeni nu va mai posta locurile în care se află mașinile de poliție pentru a nu fi inspirație pentru criminalul care i-a luat viața lui Cristian Amariei.

Datorită nefericitului eveniment în care un polițist din Timișoara a fost ucis de un urmărit internațional prin împușcare acum o oră, echipa Radar Arad a luat hotărârea de a șterge toate postările ce includ filtre de poliție în municipiu sau județ până când acesta va fi prins. Toate gândurile noastre se îndreaptă spre familia polițistului ucis. Mulțumim pentru înțelegere!”, a fost scris imediat după aflarea veștilor pe mai multe grupuri de facebook.

Andreea Daniela

Sandra Stoler

 

Recomandările redacției