concordia 2Italia a comemorat un an de la naufragiul pachebotului Costa Concordia, iar arădenii care au fost pe vas în momentul naufragiului au fost şi ei printre invitaţi.
Pe insula Giglio din regiunea Toscana, supravieţuitori, oficiali şi rude au adus un omagiu celor 32 de victime. S-au depus flori, s-au spus rugăciuni şi pentru câteva clipe fiecare a trăit momentele de groază de atunci.
În noaptea de 13 ianuarie 2012, vasul Costa Concordia, un gigant al mărilor, cu 4.299 de persoane la bord, a lovit o stâncă la circa 300 de metri de insula Giglio şi a eşuat în apropierea ţărmului.
Timp de o oră, pe vas a fost haos. Atât în cabina de comandă unde Fran­cesco Schettino, căpitanul vasului, părea lipsit de orice reacţie, dar şi pe punte unde mii de pasageri erau eva­cuaţi spre bărcile de salvare. Nava a luat multă apă dar marea majoritate a pasagerilor şi a membrilor echipajului au fost salvaţi. Totuşi, 32 de persoane au murit în accident. Două dintre ele nu au mai fost găsite.
La un an de la tragedie, pasagerii navei au amintiri încă vii.
Procesul împotriva comandantului Schettino este încă în curs de des­făşurare, el fiind acuzat de produ­ce- rea naufragiului, omucidere multiplă prin imprudenţă. Mai mult, acesta şi-a pătat numele cu cel mai mare delict posibil pentru un marinar: părăsirea navei înainte de încheierea operaţiunilor de evacuare, în condi­ţiile în care numeroşi pasageri trebuiau salvaţi.

Recomandările redacției