Ministrul Sănătăţii, medicul Ioana Mihăilă, a explicat, într-un interviu acordat News.ro, că a înaintat Guvernului o serie de propuneri care să accelereze procesul de vaccinare anti-COVID în România. Pe lângă vaccinarea oamenilor în ambulatorii sau acasă, de către medicul de familie, ministrul are în vedere acordarea de bonuri de masă pentru cei care aleg să se vaccineze şi tombolele pentru cei vaccinaţi. Ministrul crede că gestionarea valului patru al pandemiei depinde de fiecare dintre noi, dacă alegem să ne vaccinăm, şi consideră că masca de protecţie şi distanţarea fizică vor fi în continuare necesare la reluarea cursurilor din toamnă.

„Deocamdată avem în lucru o propunere pentru acordarea unor bonuri de masă, pentru cei care se vor vaccina de acum înainte şi suntem în discuţii, încă nu avem o formă finală, a unor loterii la care să participe toate persoanele vaccinate”, a spus Ioana Mihăilă.

Noi am venit cu propuneri pe care le-am înaintat Guvernului, propuneri care au fost discutate cu Comitetul Naţional pentru Coordonarea Activităţilor de Vaccinare. În acest moment, pe lângă acţiunile pe care le-a pregătit Ministerul Sănătăţii legate de oferirea posibilităţii de vaccinare în ambulatorii, în sensul acesta avem pregătită o Ordonanţă de Urgenţă care probabil că va fi promovată în săptămânile următoare, şi la domiciliul pacientului de către medicul de familie, am venit, de asemenea, cu propuneri de recompensă pentru cei care se vaccinează de acum înainte, dar şi anumite măsuri care să recompenseze şi pe cei vaccinaţi anterior şi pe cei care doresc să se vaccineze de acum înainte.

Cam acestea sunt măsurile pe care le avem agreate în acest moment, urmând să vedem dacă considerăm oportun, fie ca ele să fie extinse, dacă sunt de succes, fie să fie înlocuite cu alte măsuri dacă se consideră necesare.

În momentul acesta, loteria este încă la stadiul de discuţii, vom veni cu mai multe propuneri, vedem care sunt cele mai uşor de operaţionalizat şi acceptat de Guvern şi acelea vor fi implementate”, a mai declarat Ministrul Sănătăţii, potrivit aceleiași surse.

Cum se pregătește Aradul pentru valul 4?

La nivelul județului Arad, dr. Horea Timiș, directorul DSP Arad, este optimist: „Suntem destul de bine pregătiți pentru valul 4, dar întotdeauna este loc de și mai bine”.

Cel mai probabil, așa cum am aflat din știrile naționale, procesul testării copiilor și personalului din școli va fi reluat și vor putea fi orgnizate în şcoli cabinete de vaccinare pentru copiii de peste 12 ani care au acum indicaţie de vacinare.

Am întrebat și la Spitalul Județean din Arad cam care este situația. „La ora actuală avem trei pacienți internați în spital, diagnosticați cu infecție SARS CoV-2 și un total de 19 paturi pentru pacienții cu această afecțiune. De asemenea, în cadrul Compartimentului ATI IV, funcțional în clădirea din strada Stephan Ludwig Roth, au rămas 12 paturi pentru pacienții care necesită terapie intensivă. În cazul în care numărul pacienților va crește în perioada următoare atunci se vor redeschide, în funcție de necesitate și alte secții care în primăvară și anul trecut au tratat pacienți infectați cu virusul SARS CoV-2”, ne-a declarat dr. Lenuta Timiș, director medical SCJU Arad.

Recomandările redacției