Arădenii se tratează de răceală cu două lingurițe de zahăr și nouă E-uri per plic

0
417

Suntem în plină pandemie de Covid, dar și în sezonul gripelor și răcelilor. Mulți dintre arădeni se confruntă cu simptome de răceală, însă din cauza panicii create refuză să meargă la medic, preferând să se trateze după ureche, de la ,,farmacia din colț”. Am vorbit cu câțiva farmaciști, din zona în care locuiesc, care mi –au povestit că cele mai multe cereri în momentul de față sunt la paracetamol și la alte produse ce conțin paracetamol care se vând la pliculeț.  Sunt acele produse care  se dizolvă în apa fierbinte și ne promit că ne  scapă de febră și răceală. De scăpat ne scapă ele, de febră, însă după spusele specialiștilor dăunează destul de grav sănătății, aducând un aport mare de zahăr și de conservanți.

Studiul demarat de InfoCons în 2018, repetat în 2019 și continuat în acest an pe baza etichetelor a 20 de produse tip plic de răceală (soluție pulbere pentru suspensie orală), arată că procentajul la care poate ajunge cantitatea de zahăr dintr-un asemenea plic este covârșitoare. Așadar, un plic împotriva răcelii poate conține până la 87% zahăr.Așadar,  conform studiilor menționate Theraflu EXTRA Răceală și Gripă conține 12.6 grame de zahăr per plic, Fervex pentru adulți 11.,5 grame , Coldrex MaxGrip Fructe de pădure& Mentol 5 grame, Coldrex Răceală și Tuse 2.1 grame iar  Tantumgrip Portocală 2 grame.

Pe lângă zahăr, un plic pentru  răceală poate conține până la nouă E-uri, conform specialiștilor.

Cei mai des întâlniți aditivi în plicurile împotriva răcelii sunt E100, E104 (galben de quinoleină), E110 (aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici azoici), E330 (aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate), E331 (citrat de sodiu), E950 (aditiv alimentar sintetic cu rol de îndulcitor) și E951 (aditiv alimentar sintetic, cu rol de îndulcitor şi potenţiator de aromă).

Dacă ne luăm după ceea ce citim pe etichete, un pliculeț pentru răceală conține în jur de două lingurițe și jumătate de zahăr și până la nouă E-uri .  „Sănătate” curată”, ar spune unii. Din păcate mulți arădeni nu citesc aceste etichete și habar nu au cât rău le pot face aceste produse.  

Am intrat în vorbă cu câțiva arădeni care stăteau pe la ușile farmaciilor, dorind să aflăm dacă sunt în cunoștiință de cauză despre conținutul pliculețelor de răceală. ,,Suntem răciți toți din familie. Am venit să iau ceva pentru febră și dureri de cap. Prefer plicurile care se dizolvă în apă că își fac efectul rapid. Nu mi-am imaginat că ar conține atât de mult zahăr”, spune o femeie.

Un bărbat între două vârste asteptând liniștit la coada din fața farmaciei ne povestește cum în urmă cu câteva zile i s-a făcut rău, deoarece are glicemia mai mare și a luat și pliculețe pentru răceală.

,,Copilul este acasă de câteva zile, e răcit și am venit să-i mai cumpăr tratament. Nu vrea decât ceai din asta dulce la plic, altceva nu înghite. Știu că sunt pline e conservanți, dar ce să facem dacă altceva nu ia copilul”, ne povestește o mămică.

Cu toate riscurile la care se expun, arădenii continuă să cumpere în funcție de reclamele de la TV și mai puțin după sfatul medicului. ,,Păi de ce să nu fie bune? Le tot face reclamă, zic că trece răceala și gripa. De aia cumpăr, că îi fac efectul. Cu paracetamol și aspirină simplă am încercat dar nu mi-a trecut”, spune o bătrânică, de la aceiași coadă.

sursa foto: internet

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.