Arădenii sunt ,,ademeniți” cu certificate de vaccinare și teste PCR false, pe internet

0
402

Se tot vorbește, de o vreme, despre faptul că au apărut atât certificate false de vaccinare, cât și teste PCR cu rezultat negativ, pe piața neagră. Zeci de anunțuri pe internet oferă posibilitatea de a achiziționa un document fals, care te ajută să pleci în vacanța mult dorită cât mai repede, fără a te vaccina. Am sunat și noi la un astfel de anunț, din dorința de a afla cam cât costă un asemenea așa zis act. Anunțul suna așa: ,,Ajut în obținerea testului Covid PCR”, urmat de un număr de telefon la care putea fi apelat.  În urma apelului dat, a răspuns un bărbat care ne-a anunțat sec că poate face rost de asemenea dovadă, contra sumei de 250 de lei. Am întrebat  în cât timp primim rezultatul și ni s-a precizat că în câteva zeci de minute e gata. Deci, cam așa merg treburile pe la noi, deoarece românul este extrem de inventiv. De asemenea, cei care doresc un certificat de vaccinare valabil, în călătoriile prin lume, găsesc unul, la fel de fals pe internet. Pentru asta trebuie să scoată din buzunar 500 de lei de persoană, după cum se precizează în anunțurile de pe unele grupuri de călătorii de pe facebook. Am sunat și la numărul de telefon de pe acel grup și ni s-a răspuns că se poate rezolva în maxim o oră. La scurt timp anunțul a fost șters iar numărul respectiv a devenit indisponibil.  Culmea este că în ambele cazuri, în care am contactat personele din anunțuriule de pe internet, la o zi după discuțiile avute, numerele de contact au devenit indisponibile. Se pare că de ficare dată, cu fiecare anunț pus aceste date de contact se schimbă, probabil pentru a nu fi depistați ușor.

În județele din jurul Aradului au fost descoperite mai multe cazuri de acest gen. Mai multe  persoane au sesizat autoritățile că mai mulți cetățeni au plătit pentru asemenea documente false. Ar fi fost vorba de zeci de români care ar fi plătit pentru a obține astfel  de certificate fără să se imunizeze. Documentele despre care există suspiciuni că sunt false au fost descoperite în Alba.

În cazul din județul Alba, se pare că un medic ar fi falsificat documentele pentru români care se află în străinătate și care aveau nevoie de aceste acte pentru a circula liber. Medicul s-ar fi folosit de doze neutilizate, doze care erau în continuare la un centru de vaccinare. El ar fi arătat în hârtii că ele de fapt au fost administrate persoanelor respective și în acest fel aceste persoane ar fi putut obține adeverințele de vaccinare, folosite apoi pentru certificatele COVID. Medicul este audiat și documentele verificate.

 Din păcate nu este singurul caz de acest gen, o situație similară  a avut loc și în Timișoara, acolo unde mai mulți oameni s-au dat drept angajați ai unui centru de vaccinare și anunțau pe internet că pot obține adeverințe de imunizare pentru suma de 100 de euro. Deja foarte mulți oameni au încercat să ia legătura cu ei și să obțină aceste documente.

Documentele false au apărut la doar nouă zile după ce noile certificate europene COVID au fost implementate și în România.

Ministerul Sănătății avertizează că atât cei care vând, cât și cei care achiziționează astfel de documente false vor avea de suferit, conform legislației în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.