Arădenii sunt invitați duminică la „Festivalul Vânătorilor“ de la Bata

3
538

Ajuns deja la a IX-a ediţie, Festivalului Vânătorilor de la Bata – ce se va ține duminică, 25 septembrie a.c. – ar putea fi o bună ocazie pentru arădenii de toate vârstele de a-și completa cunoștințele despre această străveche îndeletnicire, care acum se practică în condiții stricte și limitative, având mai mult caracter de hobby. La acest festival – organizat de Centrul Cultural Judeţean Arad, în colaborare cu Aso­ciaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi şi Primăria Bata – vor participa asociaţiile de vânătoare din judeţ, reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Arad, invitaţi din țară dar şi din străi­nătate.
Despre vânătoare…  cu pasiune
Aceste aspecte au fost subliniate, ieri, la conferința de presă organizată la Consiliul Județean de inițiatorul festivalului – ingi­nerul Ion Micurescu, primarul comunei Bata și un împătimit vâ­- nător – în prezența vicepreședintei instituției, Claudia Boghicevici și a directorului Centrului Cultural Judeţean, Doru Sinaci.
„Vânătoarea e una dintre cele mai vechi îndeletniciri ale omenirii. Într-o vreme a fost chiar sinonimă cu existenţa, fiind principala sursă de hra­nă. Acum, în epoca modernă, a devenit mai mult o pasiune, dar o pasiune care şi-a păstrat frumuseţea tradiţională. Oaspeţii vor avea surpriza să
descopere că vânătoarea nu în­seamnă numai… uciderea animalelor sălbatice, ci şi o adevărată cultură: cu ritualuri, tradiţii şi obiceiuri ce au însoţit actul vânătorii de-a lungul timpurilor” explica ieri, cu pasiune, primarul bătan.
Fiind dintre cei care au vizitat și edițiile anterioare ale festiva­lului, vicepreşedinta Consiliului Județean, Claudia Boghicevici a adus o serie de sublinieri din care spicuim: „ne vom întâlni din nou la Bata, prin grija domnului primar Micurescu, «Badea Ion»,  cum este cunoscut de toată lumea. Vânătorii sunt, prin excelenţă, oameni drepţi, corecţi, care-şi respectă pasiunea şi în aceeaşi măsură respectă şi vânatul”.
Pescuitul și apicultura, în vizorul „județului“  
Directorul Centrului Cultural Judeţean, istoricul Doru Sinaci, pe lângă aprecieri la adresa festivalului și a inițiatorului lui, a adus și unele noutăți cu privire la viitoarele acțiuni adresate și altor indeletniciri „milenare“. „Astfel de manifestări care pun în valoa­re şi patrimoniul imaterial ară­dean dorim nu doar să le sus­- ţinem ci să le şi extindem, acaparându-i și pe pescari dar și pe apicultori – îndeletniciri mi­lenare care astăzi sunt susţi­nute de către oameni pasionaţi, cum este primarul de la Bata.
Nu întâmplător Festivalul Vânătorii se desfăşoară la Bata, deoarece un ilustru consătean al domnului Micurescu, Antoniu Mocioni a fost şeful Casei Regale de vânătoare”.
Festivalul va cuprinde un amplu program, cu diverse probe specifice, de măiestrie vânătorească, de preparare a mâncăru­rilor specifice, dresură canină, pre­zentarea grupelor de vânători din judeţul ș.a.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.